U trendu

Test od 5 sekundi otkriva da li je meso sveže ili pokvareno

Boja, količina vode i prošaranost belim prugama otkrivaju koliko je meso stajalo na policama i da li je bezbedno za pripremu. Ali postoji jednostavan trik kako otkriti da li je sveže.

Meso u prodavaonice stiže u raznim oblicima i nije uvek lako prepoznati koje je sveže i kvalitetno, naročito ako je mljeveno, a osim informacija na pakovanju treba paziti i na izgled mesa.

Iako mnogo ljudi misli da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome, kaže Elisabet Roesicke iz Nemačkog poljoprivrednog centra. Kvalitetno meso moralo bi da ima malo mišićne masti, a to se vidi po belim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.

Osim toga, ako se kupuje pakovano meso, u njemu ne sme da bude vode. Pre stavljanja u korpu, dobro ga pogledajte, za to vam ne treba više od pet sekundi.

“Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro”, naglasila je Roesicke.

Boja

Idealna boja zavisi od toga o kojem se mesu radi. Teletina bi morala da bude svetla, ali ne bela, baš kao i živinsko  meso. Govedina treba da bude srednje crvena, ali ne pretamna. Svinjetina je idealno bledoružičasta. Od svih sivkastih nijansi  mesa treba bežati, naglašava Roesicke.

Čvrstoća

Ima još jedan način za jednostavnu proveru toga da li je upakovano meso još uvek sveže. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne sme da ostane nikakvo udubljenje, a površina mesa mora da blista, piše punkufer.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.