U trendu

Testo će se dizati kao ludo: Ovaj neočekivani sastojak deluje s kvascem i praškom za pecivo, čuda čini!

Evo malog saveta koji će vas uvek spasiti kad pravite testo.

Ali pre toga jedno upozorenje: nemojte doći u iskušenje da preterate s količinom praška za pecivo ili kvasca, jer postoji mogućnost da će testo narasti i više nego treba pa će u pećnici neslavno splasnuti.

Kad smo već kod pećnice, evo i savet vezan uz njeno korišćenje: neka vam uvek bude zagrejana na temperaturu navedenu u receptu, nemojte se žuriti pa testo ubaciti u nju pre nego postigne potrebnu temperaturnu vrednost, jer testo je bitno šokirati vrelinom, kako bi se svi hemijski procesi odvili baš kako treba.

Testu ne prija mlaka pećnica osim ako je koristite kao sredstvo ubrzavanja u procesu dizanja, ali tada se radi o daleko nižim temperaturama.

Znalci savetuju da pričekate još neko vreme nakon što se ugasilo svetlo koje signalizuje da se pećnica još greje jer tvrde da će se optimalni temperaturni uslovi postići tek nakon što je pećnica radila prazna nekih desetak minuta.

I na kraju evo „tajnog“ sastojka: u svako testo stavite kašiku jabukovog sirćeta. Dodavanje sirćeta povećava kiselost testa, a kvasac voli kiselu sredinu pa je aktivniji. Kiselost prija i prašku za pecivo jer pojačava hemijsku reakciju do koje dolazi kad bazni i kiseli sastojci iz praška za pecivo reaguju pod uticajem tečnosti i visoke temperature.

(Slobodna Dalmacija/T. S. M.)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.