U trendu

Trik iskusnih domaćica: Kako da ćufte budu sočne

Ćuftice su ukusno jelo od mlevenog mesa, luka i začina. Prave se tako što se prže ili peku na roštilju. U mleveno meso se najčešće dodaje pokvašena sredina hleba, so, zreo ili mladi luk i jaje, nakon toga se mleveno meso umesi, da se ćuftice ne raspadnu prilikom pripreme.

U zavisnosti od regiona, dodaju se i različiti začini kao što je peršun, biber, čubar i/ili kumin. U zavisnosti od recepze u mleveno meso možete dodati i pirinač, rendani krompir ili kačkavalj. Prilikom prženja ćuftice se prethodno uvaljaju u brašno.

Meso

Da bi ćuftice bile sočne, meso od kojeg ćete praviti je od posebnog značaja. Proporcije su 60% svinjsko meso i 40 % teleće. Ali da bi bile sočne obavezno mora da ima i slanina.

Začini

Drugi važan deo recepta za ćuftice su začini. Možete staviti biber, kumin, luk, čubar.

Pivo

Da bi bile meke, postoji još jedan sastojak koji biste mogli da dodate u sve ostale sastojke koje stavljate – govorimo o pivu. Možda zvuči čudno i da mislite da se pivo samo konzumira sa gotovim ćufticama, ali kad jednom probate, uverićete se da niste pogrešili. Kada pomešajte mleveno meso sa začinima i pivom, treba da ostavite da lepo upiju sastojke. Najbolja varijanta je da ostavite da odstoji u frižideru 1 dan.

Roštilj

Ako pravite ćuftice na roštilju, treba da ga dobro ugrejete prehodno. Ako to ne uradite, rizikujete da ostanu žive. Ako je roštilj previše jak, izgoreće spolja, a unutra će ostati žive.

Hleb

Da bi bile mekanije, dok mesite mleveno meso za ćuftice, stavite malo hleba. Koristite sredinu, a ne koru, koja je tvrđa. Kad lepo zamesite mleveno meso sa hlebom, ostavite ga da odstoji jedan dan na hladnom, u frižideru. Tako ćete dobiti homogenu smesu koja se prilikom prženja neće raspasti, nego ćete dobiti okruglu ćuftu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)