U trendu

Trik je u „magičnih“ 18 minuta: Japanski kuvar objasnio pravu tehniku kuvanja pirinča

Pirinač je svestrana namirnica koja se može pronaći u gotovo svakoj ostavi. Međutim, kuvanje pirinča za mnoge kuvare amatere može biti veliki izazov.

Prekuvan ili nedovoljno kuvan pirinač može lako pokvariti ceo obrok, što dovodi do razočaravajućeg iskustva. Ali, ne gubite nadu. Japanski kuvar Taka Sakaeda je tu da vam pomogne.

Na popularnom Jutjub kanalu o kuvanju „Epicurious“, kuvar Taka Sakaeda nedavno je pokazao kako kod kuće možete spremiti savršen beli pirinač kratkog zrna. Kuvanje pirinča njegovom tehnikom daje rezultate poput onih u restoranima, a pri tome pirinač ostaje u šerpi bez potrebe za ceđenjem.

1. Priprema i ispiranje pirinča

Taka Sakaeda proces pripreme pirinča započinje merenjem i ispiranjem. Koristi dve čaše belog pirinča kratkog zrna, koji onda temeljno ispira hladnom vodom kako bi uklonio višak skroba. Ovaj korak je ključan kako bi se izbeglo da pirinač prilikom kuvanja postane previše gumast.

Ispiranje se obavlja nekoliko puta, sve dok voda ne postane potpuno bistra. Japanski kuvar naglašava važnost brzog izbacivanja vode bogate skrobom nakon prvog ispiranja, kako se skrob ne bi vratio u pirinač. Nakon toga, pirinač se ostavlja da se cedi pet minuta, osiguravajući konzistentnost u količini vode koja ostaje u pirinču.

Sakaeda početnicima savjtuje da isprobavaju kuvanje pirinča s jednim brendom i vrstom pirinča, kako bi sve varijable ostale iste, a samo bi količina vode varirala. To će omogućiti bolje razumevanje uticaja vode na proces kuvanja i pomoći u postizanju željenih rezultata.

2. Kuvanje pirinča

Sakaeda započinje s dve čaše suvog pirinča koje stavlja u lonac, naglašavajući kako je važno da je pirinač ravnomerno raspoređen. Nakon toga, pažljivo dodaje vodu. Za početnike, Sakaeda savetuje razmeru pirinča i vode od otprilike 1 prema 1,2. Naglašava kako ova razmera može da varira u zavisnosti od količine pirinča koji pripremate. Primera radi, manje količine pirinča zahtevaju nešto više vode, dok se pri kuvanju većih količina razmera približava 1 prema 1.

U ovoj demonstraciji, na dve čaše suvog pirinča dodaje dve čaše i jednu četvrtinu čaše vode. Ovde je bitno napomenuti da je njegova metoda usmerena na zadržavanje skroba u pirinču, a ne u vodi, te je zato izuzetno važno ne mešati pirinač jednom kada je voda dodana.

Kada je voda dodana, Sakaeda lonac stavlja na jaku vatru kako bi što brže došlo do vrenja. Kad voda proključa, lonac poklapa, smanjuje vatru i ostavlja pirinač da se lagano kuva sledećih 18 minuta. Tokom ovog perioda, posebno naglašava, poklopac se ne sme dizati jer bi time došlo do gubitka pare, koja je ključna za ravnomerno kuvanje pirinča.

Sakaeda nekoliko puta ponavlja „ne podižite poklopac!“, ističući važnost zadržavanja pare unutar lonca za postizanje savršeno skuvanog pirinča.

3. Odmaranje pirinča

Nakon što je isteklo 18 minuta, Sakaeda gasi vatru, ali još uvek ne skida poklopac s lonca. Naime, nakon gašenja vatre potrebno je pričekati još 10 minuta. Sakaeda objašnjava da će preostala toplina i para u loncu pomoći da se pirinač ravnomerno skuva.

Nakon što se pirinač odmori 10 minuta, on konačno skida poklopac i otkriva rezultat svog truda. Površina pirinča izgleda dobro; vidljiva su individualna zrna pirinča. Dok lagano meša pirinač, primećuje da se zrna lepo drže zajedno, ali nisu previše lepljiva.

Sakaeda meša pirinač kako bi ravnomerno rasporedio vlagu, posebno na dnu lonca, gde je obično suvo. Zatim ponovo stavlja poklopac kako bi se vlažnost ravnomerno rasporedila.

Nakon dodatnih pet minuta odmora, pirinač je spreman za posluživanje. Sakaeda ga poslužuje kao prilog, stavljajući ga u malu posudu. Kuvar uzima zaloga pripremljenog pirinča i s oduševljenjem komentirariše njegov izgled – svako zrno je jasno vidljivo, dovoljno čvrsto, ali je istovremeno i potpuno kuvano iznutra. Rezultat je savršen, pahuljast pirinač.

Za kraj, Sakaeda ističe kako je kuvanje pirinča proces stalnog učenja. On savetuje kuvarima da se ne obeshrabre ako rezultati odmah nisu savršeni. Napominje da čak i profesionalcima ponekad treba između 10 i 20 pokušaja kako bi usavršili tehniku kuvanja pirinča.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.