U trendu

Trik profesionalnih kuvara: Perfektno sočna i tanka slaninica – tajna je u ovome

Mast, a s njom i slanina, na sobnoj temperaturi omekšavaju, zbog čega se s njom teško barata, ali sve se menja uz jedan jednostavan trik.
Ako ste ikada morali da naseckate veće količine slanine na tanko, onda znate da to i nije najjednostavniji posao na svetu. Ako nemate oštar nož, meso će se lako izmigoljiti pod oštricom, a u najgorem slučaju izazvaće i nezgode u kuhinji.

Kako bi dobili tanko narezane, uredne tračice ili komadiće slanine, brojni kuvari služe se trikom i drže je u zamrzivaču. Tajna je da mast na sobnoj temperaturi omekšava, zbog čega je s njom teško raditi, ali kada je dovoljno hladna, to je druga priča.

Neki kuvari slaninu, ali i kobasice, kao i druge masnije suhomesnate proizvode u zamrzivač stavljaju desetak minuta pre sečenja, kako bi se stisnuli, ali ne i zamrznuli do kraja. Naseckanoj slanini dajte dovoljno vremena da se zagreje na radnu temperaturu, a obratite pažnju i na jačinu vatre.

Slanini ne odgovara dobro zagrejan tiganj niti plamen koji divlja jer se masnoća i meso neće ravnomerno ispeći. Ako želite, komadiće slanine slobodno možete staviti na hladan tiganj pa tek onda da krenete s prženjem. Ovakva slanina savršeno ide uz lepu palentu za doručak ili neki drugi obrok.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.