U trendu

Trikovi za najbolju domaću kafu koju ste ikada probali

Svaki ljubitelj kafe ima svoj individualni recept, a postoje neke cake za koje verovatno ne znate, a koje joj mogu popraviti ukus.

Kakav ukus će kafa imati ne zavisi samo od zrna i kvaliteta ove namirnice, važnu ulogu igra i  odabir džezve  Istraživanja su pokazala da je određenim metalima od kojih se ove posude prave potrebno više vremena da se zagreju, što je veoma važno kada pripremate omiljeni crni napitak.

Najbolje je da koristite samo sveže pečena i sveže mlevena zrna. Da bi napitak uvek bio ukusan, kafu čuvajte nakon pečenja ne duže od mesec dana i posle mlevenja oko nedelju dana. Što su zrna kafe sitnija, to će se biti bolji njen ukus i aroma.

Super trik koji doprinosi da ukus bude puniji jeste da kafu bukvalno zapečete u džezvi 30-ak sekundi pre nego što je prelijete vrelom vodom (za ovu caku će vam biti potrebne 2 džezve, jedna u kojoj ćete prokuvati vodu i druga u kojoj ćete zapeći kafu). Pazite da ne preterate sa pečenjem jer će u protivnom kafa postati gorka i neukusna.

Još neki saveti za savršen ukus omiljenog napitka:

– Kafu kuvajte na laganoj vatri. Dugo i postepeno zagrevanje omogućiće da se zrna maksimalno otvore, dajući piću sva korisna svojstva.

– Ne dozvolite da proključa na ringli. Čim se približi tački ključanja, odložite džezvu i pustite da se kafa zakuva u već zagrejanoj vodi.

– Pravi ljubitelji kafe praktikuju da je tri puta vraćaju na ringlu. U ključalu vodu sipaju mlevenu kafu, vrate na ringlu na par sekundi, pa sklone i promešaju. Ovaj postupak se ponavlja još dva puta.

– Nakon pripreme napitka, dodajte u džezvu kašičicu hladne vode, talog kafe će se tako brže slegnuti na dno, a napitak će imati savršen ukus.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar