U trendu

Uz ovaj trik sprečite da vam se hrana ikada više zalepi za roštilj

Svakome ko je bar jednom pekao odrezak, pileća prsa ili komad ribe na roštilju dogodilo se da se meso zalepi na rešetku. Ipak i za taj problem postoje rešenja. Jedno od njih je premazivanje namirnica uljem, piše Lifehacker.

“Nauljite hranu, a ne rešetke”, poručuju stručnjaci i ističu da postoji nekoliko je razloga zašto ima smisla nauljiti hranu.

Prema naučnom savetniku AmazingRibs.com prof. Gregu Blonderu, rezultati se razlikuju u zavisnosti od temperature rešetke za roštilj i tačke dimljenja ulja koje koristite.

“Metalne rešetke za roštilj, čak ni one savršeno čiste, nisu baš glatke, a jedinjenja u hrani puno su hladniji od rešetke. Ako nauljite rešetke, ispod tačke dimljenja ulja, ulje zapravo prekriva rešetku i pomaže oslobađanju proteina i masti. Ali ako ga ‘držite vrućim’, iznad tačke dimljenja, ulje puca, dimi se i karbonizuje se skoro trenutno, što za posledicu daje loš ukus, a i pogoršava lepljenje. Čak i pri visokim temperaturama, ako premažete uljem rešetku i odmah zatim dodate hranu na nju, ulje i hrana hlade rešetku i ako se dovoljno ohladi, ulje možda neće izgoreti, ali zato neće ni stvoriti stabilnu površinu koja se ne lepi”, kaže Blonder.

Ako pak nauljite meso (ili drugu hranu) imate malo više kontrole nad time.

“Dok ređate nauljeno meso, ulje ispunjava pukotine u hrani i  na rešetkama i čini relativno glatku, klizavu površinu. Hladna hrana snižava temperaturu rešetki i zadržaće zagorele ostatke ulja. Ali imajte na umu da koristite ulje koje ima visoku tačku dimljenja, a većina rafinisanih ulja za kuvanje je takva”, kaže Blonder i napominje da se rešetke za roštilj čiste dok su još uvek vruće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.