U trendu

Važno je znati: Zbog čega kod pripreme kolača treba razdvojiti tečne i suve sastojke

Bez obzira da li ste početnik u kuhinji ili ste već iskusni, sigurno ste se sreli sa receptom koji zahteva da posebno promešate tečne i suve sastojke.

Možda ste taj deo recepta i uputstva ignorisali kako biste uštedeli na vremenu ili smanjili količinu prljavog suđa, ali rezultat sigurno nije bio onakav kakvom ste se nadali. Nije stvar samo u teksturi i izgledu.

Zašto je odvajanje važno?

Neki će verovatno reći da nema preteranog smisla odvajati sastojke jer će ionako završiti u istoj posudi na kraju.

U kuvaru „Robicelli’s: a love story, with cupcakes“ vrlo su detaljno i ilustracijama objasnili zašto je važno odvajati sastojke. Tako ilustracija prikazuje sićušne oblike od kojih oni označeni slovom S predstavljaju šećer, a oni označeni slovom F predstavljaju brašno.

Na slikama je prikazano kako se brašno, odnosno skrob, skuplja u grudvice kad se navlaži. Ako prethodno u posudi pomešate suve sastojke, omogućujete ravnomernu distribuciju svih sastojaka u smesi i na taj način ste sprečili grudvanje brašna.

Ako to ne uradite i sve sastojke ubacite odjednom, sastojci se neće ravnomerno rasporediti.

Na kraju ćete imati grudvice skroba na površini koje stvaraju barijeru zbog koje brašno u središtu grudvice ostaje tvrdo i suvo jer se nije spojilo sa vlažnim sastojcima.

Tehnički, i takvu situaciju još možete popraviti, ali biće potrebno da uložite dodatni trud i nećete dobiti proizvod kakvom ste se nadali.

Moraćete da miksirate testo kako biste razbili grudvice, a zbog toga će ono na kraju biti gumeno i tvrdo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar