U trendu

Vrlo je jednostavno: Evo kako da izbegnete pucanje jaja tokom kuvanja

Kuvana jaja jedan su od omiljenih izbora za ručak, ali najviše ih ipak konzumiramo tokom uskršnjih praznika. Zato je vrlo važno znati kako da pravilno skuvate jaja kako ne bi popucala u vodi.

Sveža jaja manje pucaju

Jaja manje pucaju tokom kuvanja ako su sveža. Njihovu svežinu ćete lako odrediti. Ubacite jedno jaje iz pakovanja u čašu sa vodom. Ako potone, sveže je. Jaje koje je dugo stajalo u prodavnici neće potonuti. Druga važna stvar je čvrstina ljuske. Ona se određuje po boji.

Izvadite jaja iz frižidera dva-tri sata pre farbanja. Za kuvanje je najbolje da ona budu sobne temperature. Ako kuvate hladna jaja, velika je verovatnoća da će popucati usled nagle promene temperature. Važno je da ih stavite u mlaku vodu, pa tek onda na šporet.

Kuvajte na srednjoj temperaturi i posolite vodu

Kuvajte ih u velikoj šerpi. Ne stavljajte jedna preko drugih i neka ostane malo prostora između njih. Tako se neće međusobno sudarati kad voda počne da vri.

Kuvajte jaja na srednjoj temperaturi jer je tako manja verovatnoća da će popucati. Naime, jako ključanje pomera jaja, pa ona udaraju u zidove šerpe i lakše se lome. Kako voda tokom kuvanja isparava, vi je dolivajte, tako da šerpa uvek bude puna vode.

Posolite vodu u kojoj kuvate jaja. Na dva-tri litra vode stavite dve kašike soli. Ako neko jaje i pukne, belance neće curiti, već će se brzo zgrušati. Takvim jajetom ne možete da se kucate, nije ni za poklon, ali će ipak lepo izgledati, prenosi Magazin Novosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar