U trendu

Za ovu zapršku kažu da je lekovita!

Kada su želele da zaprže supu, pasulj ili neki umak, naše bake pravile su zapršku, odnosno brašno mešale s uljem ili nekom drugom vrstom masnoće te je dodavale u jelo.

Danas postoje jednostavnije i zdravije alternative za zgušnjavanje tečnih jela „na kašiku“, koje su prepune belančevina. Crveno sočivo je najbolja zamena za nezdravo preprženo brašno.

Reč je o lagano varljivoj namirnici koja u 100 grama suvog ploda ima oko 330 kalorija te otprilike 24 grama belančevina biljnog porekla. U nju nije potrebno potapati satima pre termičke obrade, kao što je to slučaj sa leblebijama ili graškom, a da biste je skuvali, potrebno je svega 15-ak minuta.

Što trebate uraditi?

Isperite crveno sočivo u hladnoj vodi kako biste uklonili eventualne nečistoće te je dodajte u supu, pasulj ili neki drugi umak 15 do 20 minuta pre kraja kuvanja. Tokom termičke obrade sočivo će „popiti“ dobar deo tečnosti u loncu te se raspasti i tako zgusnuti jelo koje pripremate. Ako vam se ne sviđa ljuskasta tekstura skuvanog sočiva, uzmite mikser ili prebacite jelo u blender i miksajte sve dok ne dobijete kremastu i gustu tečnost.

Da biste zapržili količinu jednog prosečnog ručka, upotrebite 100 grama suvog crvenog sočiva na 500 ml do 1 l tečnosti poput vode ili bujona. Količina sočiva će varirati zavisno od toga šta sve stavljate u supu ili tečnost i koliko želite da bude gusto. Sočivo će se potpuno raspasti i nećete ga osetiti u jelima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar