U trendu

Zagrevate li vi rernu pre pečenja? Profesionalni kuvari dali odgovor na pitanje koje mnoge muči

Kada zaboravimo da zagrejemo rernu pre nego što stavimo hranu u nju, često se pitamo šta će se dogoditi.

Da li će hrana biti ista kao i kada se peče u zagrejanoj rerni? Da li će se promeniti ukus i tekstura? Ovo su pitanja koja su nam svima poznata, ali odgovori na njih se razlikuju zavisno od toga šta pečemo.

Pečenje kolača
Kada je u pitanju pečenje kolača, zagrevanje rerne je ključno. Ukoliko pečemo u hladnoj rerni, kolačići će se previše raširiti, jer se oslanjaju na početni udar toplote koji im pomaže da zadrže svoj oblik. Takođe, zbog dužeg vremena pečenja, kolači će biti suvi i bez karakteristične boje koju daje Maillardova reakcija (zbog koje hrana dobija lepu, bronzanu boju). Slično tome, i kolači će biti gusti i ravni ukoliko se peku u hladnoj rerni, jer će nedostajati toplota koja bi aktivirala proces podizanja kolača i aktivirala prašak za pecivo.

Kada je u pitanju pečenje hleba i peciva s kvascem, prethodno zagrevanje rerne je neophodno za uspešan rezultat. Toplota rerne ubrzava proces rasta kvasca i stvaranje rupica u testu, što stvara karakterističnu koricu u pečenom hlebu. Bez početnog zagrevanja, hljeb će ostati pljosnat i neće imati karakterističnu koricu koju svi obožavamo.

Pite i lisnata peciva 
Pite i lisnata peciva takođe zahtevaju zagrevanje rerne kako bi se postigao željeni rezultat. U suprotnom, pite će biti vlažne, a peciva spljoštena i okružena otopljenim maslacem. Toplota rerne je od ključne važnosti za stvaranje hrskave kore i bogatog ukusa pita i lisnatog testa.

Generalno, prema savetu profesionalnih pekara, zagrevanje rerne pre pečenja je važan korak koji ne treba preskočiti. Svaka kategorija pekarskih proizvoda zahteva različite reakcije koje se aktiviraju toplotom, a preskočeni korak može dovesti do neželjenih rezultata. Zato, pre nego što započnete sa pečenjem, ne zaboravite da pravilno zagrejete rernu, prenosi Avaz.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar