U trendu

Zdrava zaprška bez brašna: Ova namirnica će vam jelo zgusnuti za sekund

Kada su želele da zgusnu čorbu, pasulj ili neki umak, naše mame i bake pravile su zapršku, odnosno brašno mešale s uljem ili nekom drugom vrstom masnoće te je dodavale u jelo.

Danas postoje jednostavnije i zdravije alternative za zgušnjavanje tečnih jela „na kašiku“, koje su prepune belančevina.

Crveno sočivo je najbolja zamena za nezdravo proprženo brašno. Reč je o lagano svarljivoj mahunarki koja u 100 grama suvog ploda obuhvata oko 330 kalorija i otprilike 24 grama belančevina biljnog porekla.

Sočivo nije potrebno potapati satima pre termičke obrade, kao što je to slučaj sa leblebijama ili graškom, a da biste je skuvali, potrebno je svega 15-ak minuta.

Šta treba uraditi?

Isperite crveno sočivo u hladnoj vodi kako biste uklonili eventualne nečistoće i dodajte ga u čorbu, pasulj ili neki drugi umak 15 do 20 minuta pre kraja kuvanja.

Tokom termičke obrade sočivo će „popiti“ dobar deo tečnosti u šerpi i raspasti se te tako zgusnuti jelo koje pripremate.

Ako vam se ne sviđa ljuskasta tekstura skuvanog sočiva, uronite mikser u lonac ili prebacite jelo u blender i miksajte sve dok ne dobijete kremastu i gustu tečnost.

Koliko sočiva je potrebno za zgušnjavanje jela?

Upotrebite 100 grama suvog crvenog sočiva na 500 ml do 1 l tečnosti poput vode ili bujona. Količina sočiva će varirati zavisno od toga šta sve stavljate u supu ili tečnost i koliko želite da bude gusto.

Sočivo će se potpuno raspasti i nećete ga osetiti u jelima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)