U trendu

Abasov i Agejev: Zlatne medalje nosimo u našu prelepu Srbiju

BEOGRAD – Selektor muške bokserske reprezentacije Srbije Milan Piperski, izjavio je da su Vahid Abasov i Artjom Agejev osvajanjem zlatnih medalja na Evropskom prvenstvu u Jerevanu ispisali zlatni trenutak istorije srpskog boksa.

Poslednji put Srbija je imala šampiona Evrope u boksu davne 1985. godine kada je Ljubiša Simić u Budimpešti osvojio zlato, a 37 godina kasnije srpski bokseri vraćaju se u Beograd sa dva najsjajnija odličja.

Ovo su prva zlata Starog kontinenta za našu zemlju od kako smo postali samostalna država. Prvi put na pobedničkom postolju EP u konkurenciji seniora u olimpijskom boksu srpskom bokseru intonirana je himna „Bože pravde“.

„Zlatni trenutak istorije srpskog boksa. Ispunjeni smo ponosom i radošću, privilegija je i čast doživeti ove momente u karijeri i životu. Srbija je nakon skoro četiri decenije ponovo stala na pobedničko postolje evropskog šampionata u najjačoj muškoj kategoriji. Radili smo puno, svakodnevno, posvećeno, žestoko i sa samo jednim jasnim ciljem do kojeg smo na kraju i došli. Zahvaljujem se svim reprezentativicima na svemu što su pokazali, uradili, na svom trudu, na izgaranju na svakom treningu i meču. Zahvalnost kompletnom stručnom štabu, svako je ogroman deo sebe utkao u ovaj rezultat, kao i Bokserski savez Srbije na čelu sa predsednikom Nenadom Borovčaninom. Nalazimo se na krovu Evrope, ali na ovome nećemo stati, idemo dalje u nove pobede i osvajanje novih bokserskih venaca, od svetskih do olimpijskih“, zaključio je Milan Piperski.

Vahid Abasov je u kategoriji 63.5 do 67 kg u borbi za zlato salvadao Gruzijca Laša Gurulija koji je novembru 2021. osvojio bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Beogradu.

„Srbijo ponosni smo i srećni, zlato sija na našim grudima. Srbijo donosimo ti kući zlato. Ovo je istorija za Srbiju i iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim mom timu i trenerima koji su vredno radili na ovoj zlatnoj medalji. Bila je to dobra borba, ali sam od prvih sekundi osetio da sam jači. Idemo dalje, ovo je samo početak, najvažniji zadatak koji sam pred sebe postavio je medalja na Olimpijskim igrama u Parizu za Srbiju“. rekao je nakon intoniranja himne „Bože pravde“ u Jerevanu Vahid Abasov.

Artjom Agejev je osvojio je titulu šampiona Evrope, u kategoriji 75 do 80 kg, pošto je u finalu savladao Italijana Alfreda Kromvela Komeja.

„San je ostvaren, najsjajnije odličje sija na našim grudima. Zlatne medalje nosimo u našu prelepu Srbiju. Vredno smo radili, verovali u sebe, išli korak po korak, strpljivo gradili ovo što je sada tu, čemu se svi radujemo, a to je evropski tron, to je naslov šampiona Starog kontinenta i zlato koje ponosno nosimo u Srbiju“, zaključio je Artjom Agejev.

Srbiju su na Evropskom prvenstvu u Jerevanu predstavljati: Omer Ametović, Tamir Galanov, Pavel Fjedorov, Vahid Abasov, Sandro Poletan, Almir Memić, Artum Agejev, Vladimir Mirončikov, Sadam Magomedov i Sergej Kalčugin. Ostvareno je 13 pobeda, osvojene su dve zlatne medalje, a pet reprezentativaca Srbije boksovalo je u četvrtfinalu.

Na Evropskom prvenstvu u elitnom boksu za muškarce u Jermeniji učestvovalo je 219 boksera iz 39 zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar