U trendu

Aleksander Čeferin traži oštrije kazne za zlostavljanja fudbalera

LISABON – Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksander Čeferin izjavio je danas da bi fudbalska tela i klubovi u nastojanju da spreče zlostavljanja igrača uključujući i rasizam trebalo da insistiraju na krivičnom gonjenju, prenosi AP.

„Možda je vreme da se krene sa oštrijim merama. Možda je vreme da se neki ljudi izvedu pred sud“, rekao je Čeferin u uvodnom govoru na Kongresu UEFA u Lisabonu.

Čeferin nije precizirao nijedan slučaj, ali AP podseća da je fudbaler Reala Vinicijus bio često na meti rasističkih napada protivničkih navijača u Španiji.

„U saradnji sa federacijama i klubovima trebalo bi da efikasnije ciljamo na prestupnike kad god je igrač izložen rasističkim, homofobnim ili seksističkim uvredama tokom takmičenja pod okriljem UEFA-e“, naveo je on.

Disciplinska pravila UEFA smatraju klubove i nacionalne saveze odgovornim za rasističko i uvredljivo ponašanje sopstvenih navijača na utakmicama u evropskim takmičenjima.

Kazne za klubove i saveze su uglavnom novčane i zatvaranje dela stadiona za naredne utakmice. Oni su tada odgovorni za zabranu ulaska na stadion navijača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.