U trendu

Atalanta osvojila Ligu Evropa het-trikom Lukmana, prvi poraz Bajera u sezoni

Fudbaleri Atalante osvojili su večeras Ligu Evropa, pošto su u finalu u Dablinu pobedili Bajer Leverkuzen 3:0 i naneli mu prvi poraz u sezoni u svim takmičenjima.

Sva tri gola na stadionu Aviva postigao je Ademola Lukman, u 12, 26. i 75. minutu.

Atalanta je tako u prvom finalu evropskih takmičenja osvojila prvi trofej. To je prvi trofej kluba još od osvajanja Kupa Italije 1963. godine.

Bajer je pretrpeo prvi poraz u sezoni, prekinuo je rekordan niz od 51 utakmice bez poraza u svim takmičenjima.

U petom minutu igrač Bajerna Florijan Virc izveo je iz daljine slobodan udarac, a golman Atalante Huan Muso je odbranio.

Tri minuta kasnije u šansi je na drugoj strani bio Đanluka Skamaka, a Atalanta je ubrzo povela. Davide Zapakosta je u šesnaestercu prošao po desnoj strani i centrirao na drugu stativu, a pored Esekijela Palasiosa loptu je zahvatio Lukman i poslao je u mrežu.

Bajer je posle toga pojačao, pokušavali su Alehandro Grimaldo i Josip Stanišić, ali nisu bili precizni.

U 26. minutu Atalanta je udvostručila prednost atraktivnim golom Lukmana, koji se oslobodio protivničkog igrača Granita Džake i sa ivice kaznenog prostora poslao loptu u dalji ugao.

Atalanta je imala inicijativu, a Bajer je jedva uspevao da dođe do šanse. U 35. minutu pokušao je Grimaldo da prebaci loptu preko golmana, ali je Muso lako uhvatio.

U 43. minutu u šansi je bio Šarl De Ketelare, a golman Bajera Matej Kovarž odbranio, pa je Atalanta završila poluvreme sa dva gola prednosti.

Drugo poluvreme počelo je šansom Atalante kada je loptu pred gol poslao Teun Kopmajners, a jedan igrač Bajera startovao je u poslednjem trenutku i izbacio loptu ispred De Katelarea.

U 59. minutu posle akcije Bajerovih igrača Virca i Amina Adlija, iz voleja je pokušao Džeremi Frimpong, ali je bio neprecizan.

Lukman je treći gol postigao u 75. minutu. Skamaka je okružen četvoricom igrača dodao loptu do Lukmana, koji se driblingom oslobodio Edmonda Tapsobe i postao prvi igrač u istoriji koji je postigao het-trik u finalu Lige Evropa.

Četiri minuta kasnije pokušao je Ederson, a golman nemačke ekipe Kovarž odbranio. Minut kasnije njegov kolega Muso je na drugoj strani odbranio šut Virca.

U 90. minutu uz pomoć VAR tehnologije provereno je da li je igrač Atalante Đorđo Skalvini napravio jedanaesterac posle duela sa Adamom Hložekom i procenjeno je da nije bilo prekršaja.

Hložek je u drugom minutu nadoknade vremena dobro šutirao, ali je lopta otišla za malo pored gola. Do kraja nije bilo prilika pa je Atalanta posle bolje igre osvojila prvi evropski trofej u klupskoj istoriji.

Bajer je ove sezone osvojio Bundesligu prvi put u istoriji, bez poraza u šampionatu, a ima priliku za još jedan trofej, pošto će u finalu Kupa u subotu igrati protiv Kajzerslauterna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.