U trendu

Avganistanski bokserski tim ostao u Srbiji iz straha od talibanskog režima

 Avganistanski bokseri, njihov trener i čelnik Bokserskog saveza Avganistana ostali su u Srbiji po završetku Svetskog prvenstva u Beogradu iz straha da bi mogli da se suoče sa osvetom talibana po povratku kući.

Svetsko prvenstvo održano je od 24. oktobra do 6. novembra u Beogradu, a avganistanski bokseri trenirali su u tajnosti i pripremali se za taj turnir.

„Kada je talibanski režim preuzeo vlast u Avganistanu, sve se promenilo. Pod novim režimom, novom vladom, bilo je teško doći na Svetsko prvenstvo“, rekao je generalni sekretar Bokserskog saveza Avganistana Vahidulah Hamedi.

Avganistanski tim je kontaktirao nekoliko stranih ambasada u vezi sa humanitarnim vizama i azilom. Pojedine države Evropske unije su odbile njihov zahtev, ali grupa od 11 članova ne odustaje.

Desetine hiljada Avganistanaca, uključujući sportiste, pobegle su iz zemlje u avgustu otkako su se SAD povukle i talibani preuzeli vlast.

Hamedi je rekao da talibani ne odobravaju boks zbog čega članovi ekipe imaju male šanse da nastave svoje karijere u Avganistanu.

„Kao što znate, situacija u Avganistanu je vrlo teška, vrlo loša. Oni nam na početku nisu dozvolili da nastavimo treninge u salama. Svi su se plašili da odu negde da treniraju boks ili nešto drugo“, dodao je on.

Hamedijev otac, prethodni generalni sekretar Bokserskog saveza Avganistana, ubijen je u napadu 2019. godine. Nakon što je reprezentacija u maju učestvovala na Azijskom bokserskom šampionatu u Dubaiju, Hamedi je bio odlučan da dovede svoje boksere u Srbiju na Svetsko prvenstvo.

Tokom prethodne vladavine talibana od 1996. do 2001. godine, boks je bio zabranjen u Avganistanu. Ovoga puta vlast je pokušala da izgleda tolerantnije, ali je Hamedi rekao da su bokseri i čelnici Saveza dobijali pretnje i strahovali su za svoju bezbednost.

„Boks je za njih ‘haram’, nešto što je u islamu nelegalno“, rekao je.

Bokserski tim je morao da krije planove za učešće na turniru u Beogradu. Oni su prvo dobili vize da udju u Iran, a zatim su u Teheranu tražili vizu za ulazak u Srbiju pre nego što im je dozvoljeno da doputuju u Beograd.

Njihove vize su od tada istekle, a Hamedi je rekao da su ih prijatelji i porodice upozorili da se ne vraćaju u Avganistan. On je rekao da se nada da će cela ekspedicija uskoro dobiti vize, pošto niko ne želi nelegalno da prelazi granicu.

Hiljade migranata dolaze u Srbiju kako bi se domogli zapadnih evropskih zemalja gde mogu lakše da se zaposle i zaradjuju za život.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar