U trendu

Basta: Zelimo da popularizujemo boks u pogranicnom području

NOVI SAD – U Novom Sadu danas je otvoren projekat „Sportsko unapređenje boksa u prekograničnom regionu – Krosbox (Crošbox)“ odobren za finansiranje u okviru INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Mađarska -Srbija, objavio je pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta.

Ukupan budžet za realizaciju projekta je 193.585 evra, od čega je iz sredstava Evropske unije obezbeđeno 164.547 evra.

Vodeći partner na projektu je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, a realizuje se u saradnji sa mađarskom neprofitnom organizacijom ĐL (ĐL Nonprofit Kft) iz Segedina.

„Ovim projektom želimo da razvijamo, unapredimo i popularizujemo boks u pograničnom području, da zajednički sagledamo probleme i radimo na rešenjima. Želimo da prepoznamo, motivišemo i podržimo nove talentovane naraštaje da krenu stopama šampiona, koji su Srbiji posle mnogo godina doneli zlatne medalje sa EP“, rekao je Basta, a saopštila je pokrajinska vlada.

On je dodao da će se u okviru ovog projekta na terenu uraditi analiza trenutnog stanja bokserskog sporta u prekograničnom regionu, kako bi se uvidele razvojne mogućnosti.

Resorni pokrajinski sekretar je naveo da je planirano da se u Vojvodini organizuju tri seminara, promocija boksa na Sajmu sporta u Novom Sadu, kao i mini festival boksa, gde će najmlađi imati priliku da načine prve korake u ovom sportu.

Na konferenciji je istaknuto da se mađarski i srpski bokserski svet suočavaju sa sličnim problemima, kao što su nedostatak finansijskih sredstava, malo stručnih trenera, kao i nedostatak kvalitetne vrhunske opreme.

Menadžer projekta Marko Adamović iz Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu kazao je da je glavni cilj projekta popularizacija i unapređenje boksa u pograničnom regionu, obučavanje trenera i sportista, uspostavljanje saradnje između regionalnih sportskih saveza.

Jedna od aktivnosti jeste i održavanje stručnih seminara za boksere i trenere s cilJem njihovog profesionalnog razvoja sticanjem različitih teorijskih i praktičnih znanja, a kruna projekta je organizacija međunarodnih takmičenja.

Predstavnik organizacije „ĐL Nonprofit Kft“ iz Mađarske Mikloš Koso kazao je da je ideja da se boks ponovo oživi u pravom svetlu, jer i Srbija i Mađarska imaju talente u ovom sportu. On je dodao da projekat obuhvata analizu savremenih tehnika koje se koriste u boksu i izradu baze podataka bokserskih klubova, teretana i relevantne infrastrukture u regionu, kako bi se ovaj sport podigao na viši nivo. Koso je istakao da ovaj projekat podržavaju i županijska i mađarska državna bokserska organizacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.