Bekenbauer: Bilo je grešaka, ali nije bilo kupovine glasova

Legendarni nemački fudbaler Franc Bekenbauer potvrdio je danas da je bilo grešaka prilikom kandidature Nemačke za organizaciju Svetskog prvenstva 2006. godine, ali je odbacio optužbe da je bilo kupovine glasova.

On je u saopštenju objavljenom danas preuzeo odgovornost za isplatu Svetskoj fudbalskoj federaciji (Fifa) u zamenu za dobijanje finansijske subvencije Organizacionom odboru kandidature Nemačke za domaćina Svetskog prvenstva 2006. godine.

„Da bi se dobila finansijska subvencija Fife pristalo se na predlog finansijske komisije te organizacije, koji je, gledajući iz današnje perspektive, trebalo da odbijemo. Kao tadašnji predsednik Organizacinoog odbora za to preuzimam odgovornost“, navodi se u saopštenju.

Nemački nedeljnik Špigl objavio je prošle nedelje je da je Organizacioni odbor kandidature Nemačke za domaćina Mundijala 2006. godine osnovao crni fond od 10,3 miliona švajcarskih franaka, a da je sumu obezbedio bivši direktor Adidasa Robert Luis-Drajfus. 

Kako je naveo nedeljnik, novac je isplaćen pre nego što je Fifa donela odluku o domaćinu Mundijala, da bi se obezbedili glasovi četvorice azijskih delegata od ukupno 24 člana Izvršnog komiteta Fife.

Fifa je 6. jula 2000. godine dodelila domaćinstvo Svetskog prvenstva Nemačkoj. Azijski delegati su se priključili evropskim u glasanju za Nemačku, koja je sa 12:11 pobedila Južnu Afriku, pošto se Čarls Dempsi sa Novog Zelanda uzdržao od glasanja.

Od četvorice azijskih predstavnika jedino je živ Čang Mong Jun, koji se kandidovao za predsednika Fife. On je početkom meseca suspendovan na šest godina zbog korupcije.

Čang Mong Jun je nedavno na pitanje Špigla za komentar, rekao da „takva pitanja nisu vredna odgovora“. 

Organizacioni komitet kandidature Nemačke tada je predvodio legendarni fudbaler Franc Bekenbauer, a u rad je bio uključen i predsednik Fudbalskog saveza Volfgang Nirsbah.

Špigl je u tekstu naveo da su obojica, uz još nekolicinu visokih zvaničnika Saveza, u to vreme znali za postojanje crnog fonda. 

Novac Luisa-Drajfusa je čuvan kao tajna i nije se pojavio u budžetu Organizacionog komiteta kandidature Nemačke ni Organizacionog komiteta Svetskog prvenstva 2006. godine. 

Špigl je naveo da je godinu i po dana pre početka Mundijala u Nemačkoj Luis-Drajfus tražio svoj novac, čija je vrednost tada iznosila 6,7 miliona evra, a da su Bekenbauer i Nirsbah „tada počeli da traže način da neupadljivo vrate novac“. 

Nemački magazin naveo je da je pokriće napravljeno uz pomoć Fife i da je 6,7 miliona evra prebačeno u svetsku kuću fudbala kao doprinos svečanosti otvaranja Mundijala, koja je kasnije otkazana. 

„Novac je uplaćen na račun Fife u Ženevi. Fifa je odatle odmah prebacila novac na račun Luisa-Drajfusa“, naveo je Špigl.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.