U trendu

Blater i Platini sutra na sudu u Ć vajcarskoj

BELINCONA – BivĆĄi predsednik FIFA Sep Blater i nekadaĆĄnji predsednik UEFA MiĆĄel Platini, trebalo bi da se sutra pojave pred ĆĄvajcarskim sudom zbog optuĆŸbi za korupciju, koje su prouzrokovale njihov pad sa fudbalske scene.

Ć vajcarski tuĆŸioci ih optuĆŸuju da su protivpravno organizovali da FIFA plati Platiniju dva miliona ĆĄvajcarskih franaka (2,08 miliona dolara) 2011. godine.

Slučaj je okončao vladavinu Sepa Blatera svetskim fudbalom, koja je trajala 17 godina, a upropastila je i njegove planove da ga Platini nasledi na funkciji predsednika FIFA.

Slučaj koji se vodi protiv Blatera i Platinija samo je jedna od 25 istraga koju drĆŸavni tuĆŸilac Ć vajcarske vodi zbog korupcije u fudbalu.

„Ovaj slučaj se odnosi na događaj iz 2011. godine. Reč je o administrativnoj stvari, isplata novca koja se dugovala. Stvar je deklarisana kao isplata zarade i odobrena je od svih relevantnih organa FIFA“, izjavio je Blater.

„Ulazim u ovaj slučaj sa mirnoćom i samopouzdanjem. Ubeđen sam da će pravda biti zadovoljena posle godina divljih laĆŸi i optuĆŸbi sa kojima sam se suočavao. Dokazaćemo pred sudom da sam delao iskreno, da mi je FIFA dugovala isplatu zarade i da je sve urađeno perfektno legalno“, istakao je Platini.

Etički komitet FIFA smanjio je prvobitne kazne Blateru i Platiniju sa osam na ơest godina zabrane rada u fudbalu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.