U trendu

Broj objava u medijima o Djokoviću u poslednje dve nedelje porastao za 2.200 odsto

Broj objava u medijima o prvom teniseru sveta Novaku Djokoviću u poslednjih 14 dana, od dana kada je krenuo u Australiju, iznosio je 149.900 samo u Srbiji, što je 2.200 odsto više nego u prethodnom periodu kada je zabeleženo 6.600 objava.

Agencija za digitalnu analitiku Digital Element predstavila je danas analizu praćenja onlajn i društvenih mreža o svemu što se prethodne dve nedelje dešavalo sa Djokovićem, koji je u nedelju deportovan iz Australije.

Mediji i navijači na društvenim mrežama su 11 dana pratili Djokovićevu borbu za ostanak u Melburnu, gde je trebalo da brani titulu. Njemu je ukinuta viza, iako je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv korona virusa, pa je morao da napusti zemlju.

Kako se navodi, najviše objava – 7.700 bilo je 10. januara kada je objavljeno da je Djoković pobedio na sudu i da će igrati na Australijan openu.

Reakcije pratilaca na medijske objave o Djokoviću porasle su čak 5.000 odsto
u odnosu na prethodni period i iznose 1,1 milion komentara, deljenja, lajkova i drugo. Najviše reakcija takodje je zabeleženo 10. januara – 39.800. 

Od svih medija koji su prenosili vesti o prvom teniseru sveta najviše je bila aktivna Tviter zajednica  sa čak 74,4 odsto udela u ukupnoj medijskoj slici. Na temu Djokovića u poslednje dve nedelje bilo je ukupno 111.700 objava koje su
zabeležile 614.100 reakcija, odnosno lajkova ili retvitova.

Izjavu Djokovića, u kojoj objavljuje da želi da se odupre dezinformacijama o njegovom pozitivnom PCR korona testu u decembru i istovremenom prisustvu pojedinim dogadjajima, koju je objavio na Tviteru 12. januara, retvitovalo je i lajkovalo 22.400 ljudi.

Najdominantnije osećanje zbog odluke Vlade da deportuje Djokovića, pratioci su iskazali ljutnjom – 41,4 odsto. Ljutnju je smenjivala tuga – 19,7 odsto, a veliki broj ljudi osećao je i ljubav, odnosno privrženost prema teniseru – 18,9 odsto, navela je agencija Digital Element.

Srbija i Balkan su bili središte medijske erupcije, ali i drugi delovi sveta su slično komentarisali poslednja dešavanja iz Australije.

Više od 60 odsto pratilaca su bili muškarci, a dominirala je starosna grupa izmedju 25 i 34 godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.