U trendu

Budimpešta zabrinuta zbog referenduma protiv kandidature za Olimpijadu 2024.

Gradonačelnik Budimpešte Ištvan Tarloš zabinuo se danas zbog mogućnosti da uspe referendum za povlačenje kandidature glavnog grada Madjarske za organizaciju Olimpijskih igara 2024. godine.

Prema oceni madjarskih medija oko 50.000 ljudi je za manje od pet dana potpisalo zahtev za organizaciju referenduma protiv kandidature Bzdimpešte.

„Onaj ko voli Budimpeštu i Olimpijske igre neće potpisati za taj referendum. Nema smisla zalagati se protiv organizacije Olimpijskih igara“, rekao je Tarlos na javnom tv servisu M1. On je kazao da madjarski sportisti „zaslužuju“ te igre i dodao da bi Budimpešta imala samo deo troškova organizacije.

Kandidaturu podržava i premijer Viktor Orban.

Organizacija mladih madjarskih aktivista Momentum pokrenula je u četvrtak kampanju za održavanje referenduma o povlačenju kandidatura ukazuzjući na cenu organizacije Igara i rizike za korupciju.

Oni imaju 30 dana, do 17. februara, da sakupe potrebnih 138.000 potpisa da bi se organizovao referendum. Momentum je juče saopštio da su sakupili 35.000 glasova za četiri dana, što je četvrtina potrebnog broja glasova.

Predloženo pitanje na referendumu je: „Da li se slažete sa idejom da Budimpešta povuče svoju kandidaturu za organiizaciju Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2024. godine“.

Medjunarodni Olimpijski komitet treba da objavi 13. septembra u Limi ko će biti domaćin Olimpijade 2024. Za favorite važe Pariz i Los Andjeles.

Do sada su propale sve madjarske kandidature za organizaciju Olimpijade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar