U trendu

Direktor Superlige najavio: UEFA je spremna za dijalog

MINHEN – Izvršni direktor Superlige Bernd Rajhart najavio je da će naredne nedelje u Nionu čelnicima Evropske fudbalske unije (UEFA) predstaviti projekat novog klupskog takmičenja, prenose nemački mediji.

Rajhart je gostujući u podkastu „Ajnfah mal lupen“, čiji je domaćin Toni Kros, najavio razgovor sa čelnicima UEFA-e.

„Sigurno je da nećemo moći da se dogovorimo o svemu. Ali to je dobar znak za klubove koji možda još zaziru ili čak strahuju od sankcija ako se upuste u dijalog. UEFA-ina posvećenost da bi otvoren dijalog o budućnosti fudbala trebalo da bude moguć je pozitivan znak“, kazao je Rajhart, koji je bivši direktor RTL televizije.

On je nedavno izabran za novog izvršnog direktora kompanije „A22 Sport menadžment“, koja stoji iza projekta evropske fudbalske Superlige.

„Smatramo da evropski fudbal u ovom trenutku ne ispunjava svoj potencijal. U Evropi se mogu ponuditi bolja takmičenja. Zabrinuti smo zbog ekonomskog ekosistema klubova, koji su trenutno pod finansijskim pritiskom i smatramo da bi evropsko klupsko takmičenje trebalo da organizuju klubovi, kao što se to radi u nacionalnim ligama. Jasno je da je sportsko takmičenje isto za sve i da mora svim klubovima da pruži priliku da žive evropski san. U Superligi nema stalnih članova, ona nije zatvorena celina“, istakao je Rajhart.

On je rekao da UEFA ne poštuje pravilo finansijskog „fer-pleja“.

„Potreban nam je snažan finansijski fer-plej koji nameće i kažnjava prekršaje. U ovom trenutku postoje sumnje u to, jer UEFA ne kažnjava kršenje pravila kako bi trebalo. S obzirom da se svi klubovi takmiče, na kraju krajeva, i da dovedu najbolje igrače, narušavanje konkurencije je to što klubovi sa skoro neograničenim resursima mogu da isplaćuju velike plate ili transfere, za razliku od Reala ili Bajerna, koji imaju ograničenja“, zaključio je Rajhart.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.