Djilas: Verujem da će suspenzija uskoro biti ukinuta

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Dragan Djilas rekao je danas da veruje da će Medjunarodna košarkaška federacija (Fiba) uskoro ukinuti suspenziju Srbiji.

„Mi kao Savez sledimo odluke Fibe i ne vidim zašto bi suspenzija, posle naših poteza, i dalje ostala na snazi. Verujem da će nam ta kazna uskoro biti skinuta“, rekao je Djilas novinarima u prostorijama KSS.

Fiba Evropa je suspendovala 14 zemalja sa Evropskog prvenstva i najavila je da će od Fibe tražiti da ta suspenzija važi i za globalne dogadjaje, kao što su Olimpijske igre i Svetsko prvenstvo, jer su odredjeni klubovi odlučili da nastupaju u evroliginom takmičenju – Evrokup, a ne u Fibinom Ligi šampiona.

Novinare je danas zanimalo šta se promenilo od poslednjeg upozorenja Fibe zbog čega Djilas veruje da će suspenzija biti ukinuta.

„Promenilo se to da smo mi kao Savez odlučili da suspendujemo sve klubove koji odluče da igraju Evrokup, bez obzira šta mi mislimo o tome. Mi smo tu da sprovedemo ono što Fiba odluči, jer nećemo da rizikujemo da ne odemo na Olimpijske igre u slučaju plasmana“, rekao je Djilas.

Djilas je naveo da je situacija od zemlje do zemlje drugačija.

„Mnogi savezi su postupili drugačije. Koliko sam informisan, Italijani su odustali od Evrokupa, tri turska kluba će sigurno ići u Evroligu, a verovatno i četvrti, dok će peti i šesti verovatno ići u Fiba Ligu šampiona. Francuski i nemački klubovi su, takodje, odustali, a jedino je nejasno šta će uraditi Grci, Španci, Litvanci i mi, odnosno naš region“, rekao je Djilas.

„Na nama je da prihvatimo odluke Fibe i ne vidim zašto bi suspenzija ostala“, ponovio je predsednik KSS.

Košarkaški klub Partizan je nedavno saopštio da želi da nastupi u Evrokupu, da bi KSS potom zabranio klubovima iz Srbije da se takmiče u Evrokupu pod pretnjom suspenzije.

„Ne mislim da će bilo kakve suspenzije ostati, ali moramo da postupimo onako kako Fiba zahteva. Ipak, ovakva situacija u evropskoj košarci, odnosno sukob Fibe i Evrolige mora da se reši, jer ako se ovako nastavi evropska košarka se uništava, to nas uvodi u hoas“, rekao je Djilas.

On je rekao da KSS ostaje pri stavu da Jadranska liga treba da opstane jer je to u interesu klubova, bez obzira što je Fiba povukla priznanje regionalnog takmičenja.

„Ipak, treba da sednemo svi, i savezi i klubovi, i da vidimo šta je najbolje rešenje. Ova situacija nije dobra, jer se naše prvenstvo igra 30 dana. Čini se da neki savezi u regionu nisu pobornioci regionalne lige… Trebalo bi sednemo da vidimo da li ćemo da igramo jednu ABA ligu, dve ABA lige, da uskladimo kalendare, jer se ne zna da li će nacionalna prvenstva igrati pre ili posle. Ovako, svakako, nije dobro“, rekao je predsednik KSS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.