U trendu

Djoković: Ogradjujem se od pozicije i opozicije

Prvi teniser sveta Novak Djoković rekao je danas povodom svoje objave u kojoj je ukazao na problem ekoloških pitanja u Srbiji, da se „ogradjuje od pozicije i opozicije“, da je apolitičan i da neće prestati da se bori za pravdu i istinu.

Djoković je u subotu na društvenim mrežama objavio fotografiju sa protesta u Beogradu, koju je deo javnosti protumačio kao njegovu podršku protestima. On je uz fotografiju napisao: „Čist vazduh, voda i hrana su ključevi zdravlja. Bez toga, svaka reč o ‘zdravlju’ je suvišna“.

„Svestan sam da postoje i drugi zahtevi koji se čuju na protestu, a koji imaju političku konotaciju. Želim da se ogradim od ‘pozicije’ i ‘opozicije’, političkih struja bilo koje vrste. Uvek sam se trudio da budem apolitičan. Smeta mi što čovek ne može da istakne svoj stav i mišljenje o osnovnim elementima za život i zdravlje kao sto su Vazduh, Voda i Hrana, a da ne bude ‘obeležen’ kao levičar, desničar, opozicionar, demokrata, naprednjak, socijalista“, naveo je danas Djoković.

Prvi teniser sveta rekao je da sam bira kada će izaći u javnost i reći šta misli o odredjenim temama i dodao da se u prošlosti nije ustručavao da zauzme stav i bori se za tenisere i sportiste kojima je bila pomoć „zvučnijih“ imena u sportu.

„Iako mi se to često ‘obilo o glavu’ u kontekstu medija i osude/kritike koju sam nepravedno dobijao i nastavljam da dobijam, neću odustati da se borim za pravdu i istinu. Zahvalan sam što imam svest o tome i trudim se da se pridržavam pravih životnih vrednosti i načela za koje smatram da su osnova života svakog pojedinca i zdravog društva“, naveo je.

„Čujem komentare – što se jedan sportista ‘meša tamo gde mu nije mesto’, ali ja sam čovek pre nego što sam sportista ili bilo šta drugo. Kao svako drugi“, dodao je Djoković.

On je rekao da svaki sportista koji želi da dostigne vrhunske rezultate i ostane na tom nivou više godina, mora da vodi računa o zdravlju, hrani, odmoru, treningu, vazduhu, vodi, oporavku, načinu razmišljanja, emotivnom stanju.

Naveo je da je kroz sopstveno iskustvo uvideo koliko je „svest o sebi i holistički pristup zdravlju“ doprineo dugovečnosti njegove karijere i rezultata koje je beležio i da je ta svest uticala na pozitivne promene u njegovom životu.

Djoković je rekao da, s obzirom na iskustvo i znanje u oblasti zdravlja, ima pravo da podeli svoje mišljenje.

„Kvalitet vazduha u Beogradu (a i širom Srbije) je zabrinjavajuće loš, već decenijama. Kvalitet vode i hrane je isto upitan. To su osnovni elementi za zdravlje čoveka i ekosistema. Ako radimo na tome da u nama vlada optimalno stanje zdravlja i zdrava sredina, onda će se transformisati i naš život na bolje“, dodao je on.

„Kada bismo iskoristili energiju koju trošimo na sport, politiku, društvo, muziku i ostale stvari, u zdravlje , gde bi nam bio kraj?“, naveo je Djoković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.