Đokoviću otežan put do rekorda zbog novog sistema bodovanja

Pandemija korona virusa zaustavila je ili preciznije rečeno usporila pohod Novaka Đokovića na rekord po broju nedelja na poziciji najboljeg svetskog tenisera, a nove informacije iz Španije kažu da bi ATP novim bodovanjem mogao taj put dodatno da oteža.

Naime, Marka je objavila da ATP, kada se nastavi sezona u avgustu, neće obrisati bodove sa turnira koji su otkazani (Sinsinati, US Open, Rolan Garos, Rim, Madrid), nego će se bodovi gubiti srazmerno u odnosu na 52 nedelje koliko ima godina.

To znači da bi se Đokoviću, koji na vrhu ima 10.220 bodova, svakog ponedeljka oduzimalo 196 bodova, a Rafaelu Nadalu, koji na „zamrznutoj listi“ ima 9.850, oduzimalo 189 bodova.

Šta to praktično znači? Bez dileme, Nadalu je „olakšan“ put da se vrati na tron, jer je Đokoviću trebalo da se obriše 4.185 bodova za sve turnire, a Nadalu 5.369 bodova.

Đoković je zaključno sa 13. martom, kada je ATP lista zamrznuta, kao broj 1 proveo 282 nedelje, četiri manje od Pita Samprasa, dok je rekorder Rodžer Federer sa 310 nedelja kao svetski broj 1.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.