U trendu

Dve devojke uhapšene u Atini zbog demontriranja protiv Zimskih olimpijskih igara u Pekingu

Grčka policija privela je danas dve ÅŸene koje su pokuÅ¡ale da okače transparent sa Akropolja u Atini iz protesta zbog predstojećih Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Aktivistkinje 18-ogodiÅ¡nja tibetanska učenica Cela Zoksang i 22-ogodiÅ¡nja honkonÅ¡ka aktivistkinja DÅŸoi Sju, obe američke drÅŸavljanke članice su kampanje „Ne Pekingu 2022“, navodi se u saopÅ¡tenju organizacije Studenti za slobodan Tibet (Students for a Free Tibet) čije sediÅ¡te je u Njujorku.

Njih dve i treća osoba ušle su na tu arheološku lokaciju kao turisti a onda su se Zoksang i Sju popele na skele sa kojih su pokušale da razviju transparent.

Obezbedjenje je brzo intrervenisalo i otelo im transparent. Njih dve su ostale na skelama i izvadile tibetansku zastavu i manji transparent sa natpisom „Oslobodite honkongÅ¡ku revoluciju“.

One su takodje uzvikivale slogane kao Å¡to su „Slobodan Tibet“, „Bojkot Pekinga 2022“, i „Bez slobede nema Olimpijade“. Policija je doÅ¡la i privela ih. Ceo incident je trajao oko 10 minuta.

„Sada je vreme za medjunarodnu zajednicu i sve ljude sa savešću da zauzmu stav i bojkotuju Peking 2022. Bilo Å¡ta manje od toba bilo bi jasna podrÅ¡ka kinskog genocidnog reÅŸima“, rekla je Zoksang u saopÅ¡tenju.

Sju je rekla da Medjunarodni olimpijski komitet Å¡alje svetu poruku da je „u redu da se zatvore oči pred genocidom i zločinima protiv čovečnosti u Hongkongu, Tibetu, Istočnom Turkestanu i JuÅŸnoj Mongoliji“.

Olimpijska vatra za 24. Zimske olimpjske igre biće upaljena u drevnoj Olimpiji u ponedeljak i predata Kinezima na ceremoniji na stadinu u Atini u utorak. Generalna proba organizovana je danas.

Zimske olimpijske igre biće odrÅŸane od 4. do 20. februara u Pekingu, a Paraolimpijske od 4. do 13. marta.

Peking je na leto 2008. godine bio organizator Olimpijskih igara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.