U trendu

Engleski savez želi da zadrži selektorku Vigman do 2025. godine

Fudbalski savez Engleske (FA) razgovaraće sa selektorkom ženske reprezentacije Sarinom Vigman o nastavku saradnje, posle osvajanja Evropskog prvenstva.

FA želi da produži ugovor sa 52-godišnjom Holandjankom do 2025. godine, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Vigman je prošlog septembra preuzela reprezentaciju Engleske, a sinoć je osvojila Evropsko prvenstvo, prvi veliki trofej ženskog engleskog tima. Engleska je u Londonu na Vembliju u finalu posle produžetaka pobedila Nemačku sa 2:1.

„Odmoriće se nekoliko nedelja, a kada se vrati razgovaraćemo. Potreban joj je odmor. Obavila je neverovatan posao. Morate imati na umu da je došla tek u septembru. Svi su me pitali da li mislim da li ona može da osvoji Evropsko prvenstvo, a ja sam odgovorila: ‘To je vrlo kratak vremenski period’. Ali, moj bože, ona je formirala tim. Ne samo igrače, već ceo tim oko sebe“, rekla je šef FA za ženski fudbal baronica Su Kembel.

„Postoji zajedništvo. Morate da budete tamo da biste ga osetili. Kada smo razgovarali sa njom (pre početka saradnje), znali smo da dobijamo najboljeg taktičkog i tehničkog trenera na svetu. Ono što nismo znali je da dobijamo ovo izuzetno ljudsko biće“, dodala je ona.

Izvršni direktor FA Mark Balingem rekao je da je Vigman bila prvi kandidat za selektora i da se nada da će Holandjanka dugo ostati u Engleskoj.

„Bili smo zadovoljni što smo je doveli, a čak i u najludjim snovima, znali smo da je ovaj turnir možda dolazio prerano. Nismo bili sigurni da ćemo ga osvojiti. Nadali smo se da ćemo osvojiti jedan trofej u budućnosti, pa postizanje briljantnih rezultata i ranije je sve ono čemu smo se ikada nadali“, naveo je.

Tokom noći i danas u Engleskoj se slavi osvajanje prvog velikog trofeja za reprezentaciju, u muškoj i ženskoj konkurenciji od 1966. godine. Centralna proslava je na Trgu Trafalgar, gde su fudbalerke Engleske sa selektorkom, slave i pevaju sa navijačima i pokazuju važan trofej.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.