FIFA podržala reformu ženskog fudbala

ŽENEVA – Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) podržala je predložene reforme za zaštitu fudbalerki i trenera.

Među reformama su neke ključne mere, poput obaveznog porodiljskog odsustva od 14 nedelja, tokom kog će fudbalerke primiti finansijsku naknadu u iznosu od dve trećine svoje plate prema trenutnom ugovoru.

„Nakon nedavnog fenomenalnog rasta i neviđenog uspeha Svetskog prvenstva u Francuskoj, ženskifudbal ulazi u sledeću fazu razvoja. Moramo usvojiti regulatorni okvir koji je primeren i prilagođen potrebama ženskog fudbala“, rekao je Đani Infantino, predsednik FIFA.

Između ostalog, nakon povratka na posao, klubovi moraju ponono angažuju igračice i da im pruže odgovarajuću medicinsku i fizičku podršku.

„Nijedna igračica ne sme biti u nepovoljnom položaju zbog trudnoće, a reforme će takođe pružiti vežu zaštitu pri zapošljavanju žena u fudbalu“, navodi FIFA i dodaje da su odobrena nova pravila za bolju zaštitu položaja fudbalskih trenera.

„Treneri imaju jednu od vitalnih ulogu u fudbal, ali u istoriji su ostali izvan fudbaloskog regulatornog okvira. Morali smo da uklonimo tu prazninu i da prepoznamo ključnu ulogu koju imaju “, rekao je Infantino.

Nova pravila sada postavljaju minimalne standarde za trenerske ugovore i pružaju veću jasnoću o sadržaju ugovora o radu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.