U trendu

FIFA žestoko kaznila FSS zbog ispada navijača: Naplatili nam i Gavrila Principa!

Fudbalski savez Srbije moraće FIFA da plati i za Gavrila Principa! Jer, prema saznanjima „Novosti“, delegat utakmice u kvalifikacijama za SP Austrija – Srbija, koja je odigrana u Beču 6. oktobra, prijavio je, između ostalog, da je na tribini sa našim navijačima video šest transparenata sa likom Srbina koji je optužen za atentat u Sarajevu 1914. na Franca Ferdinanda, austrijskog nadvojvodu, što je registrovano kao neukusna politička konotacija na događaje pred Prvi svetski rat.

Takođe, za FIFA su problematične bile i parole „Kosovo je Srbija“, što bi moglo da bude i veliki problem za vreme Mundijala 2018. Jer, ako je Krim Rusija, onda je valjda i Kosovo – Srbija. To će danas reći svaki prolaznik na Terazijama, na Crvenom trgu, na bilo kojoj navijačkoj tribini u Moskvi, Beogradu, Kazanju, Kragujevcu, Sočiju, Nišu…

FIFA je pre dva dana kaznila Fudbalski savez Srbije za prestupe navijača na mečevima sa Republikom Irskom, Austrijom, Velsom, Moldavijom i Gruzijom u Beogradu, ali i najtežom globom (90.000 „švajcaraca“) za incidente pre i posle meča sa Austrijom u Beču.

Kako „Novosti“ saznaju, u čak četiri od ovih šest mečeva su delegati FIFA i agenti FARE prijavljivali navijače „orlova“ zbog uzvikivanja parole „Kosovo je Srbija“, što se prema Disciplinskom pravilniku svetske „kuće fudbala“ smatra direktnim mešanjem politike i fudbala gde je, prema tom istom pravilniku „nulta tolerancija“ za ovakve incidente. Slično je dokazala i UEFA kada je albanski Skenderbeg pre samo dve nedelje „ohladila“ kaznom od 70.000 evra i mečom bez publike zbog uzvikivanja nacionalističkim parola protiv Srba i Srbije na utakmici sa Partizanom.

Međutim, nije poznato kako će FIFA stati na put navijačkom zanosu sledeće godine na Mundijalu u Rusiji kada, na primer, udruženim snagama na nekoj od tribina Srbi i Rusi počnu da kliču Krimu i Kosovu…

– U FIFA su izričiti: politici i političkim parolama nema mesta na tribinama. Na prvom pokušaju to može da prođe sa upozorenjem, ali već na nekom sledećem ide drakonska kazna. Poenta je u dobroj edukaciji navijača i konstantnom upozoravanju na moguće posledice – kažu nam u Fudbalskom savezu Srbije.

Ako su iz Niona (UEFA) posle revanša Partizan – Skenderbeg možda i poručili da patriotska parola i nije prekršaj, iz Ciriha (FIFA) je poruka više nego jasna: Na Mundijal krenite bez politike.

FSS kaznu FIFA mora da uplati u što kraćem roku, ali će nagradu za plasman na Mundijal dobiti možda tek tokom leta 2018. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)