Footbal Friends: Fudbalom protiv netolerancije i ksenofobije

BEOGRAD – Organizacija „Football Friends“ šireći poruku „Fudbal za SVE: govor mržnje je irelevantan“ nastavlja da podržava sport kao
sredstvo promene i osnaživanja korišćenje fudbala i metodologije fudbala3 kao moćnog alata za promociju ljudskih prava i borbu protiv netolerancije i ksenofobije.

Kako se navodi u saopštenju organizacije, prema relevantnom istraživanju koje je vodio Nacionalni centar za društvena istraživanja (EKKE) u okviru projekta, podvučeno je da su u sve četiri zemlje učesnice – Grčkoj, Italiji, Mađarskoj i Srbiji prisutne socijalna i politička polarizacija.

„Šta, posle toga, postavlja osnove za pojavu stavova o diskriminaciji. U međuvremenu,
naglašena je i opšta ekonomska kriza, rizik od siromaštva, veliki tokovi izbeglica i socijalna isključenost, kao faktori koji fvorizuju povećanje višestrukog ponašanja rasizma. U središtu takve socijalne klime, fdbal se posmatra kao prostor u kojem se dešava zajednica, gde se izgrađuje kolektivni identitet i gde se čini izvodljivim sprečavanje i pogoršanje incidenata ksenofobije i rasizma“, ističe se u saopštenju.

Blagotvoran je efekat sporta uopšte i fudbala posebno, podvukli su svi učesnici istraživanja DIALECT, koje povezuje organizacije, kako bi se stvorile moćne mreže saradnje među adolescentima, civilnim društvom, lokalnim sportskim profesionalcima i prepoznatljivim sportistima, kao i drugi institucionalni entiteti.

„Vizija Football Friends kroz ove mreže i kroz fudbal je da pomogne mladim ljudima sa liderskim veštinama i uspostavi otporna društva budućnosti. Dečaci i devojčice iz različitih zajednica okupljaju se kako bi igrali “poštenu igru” i poslali poruku solidarnosti. U DIALECT timu niko nije isključen i jednakost postiže više od ciljeva“.

U budućnosti je cilj programa stvaranje priručnika o fudbalskoj metodologiji football3 i stvaranje radionica za razvoj veština za mlade, profesionalne i trenere amatere, predstavnike Građanskog društva i institucionalnih entiteta.

„Krajnji ilj je privlačenje mladih u sve četiri države, zajedno sa njihovim
roditeljima i stvaranje mešovitih timova u pogledu nacionalnosti i pola, koji će zajedno igrati i težiti boljem svetu. DIALECT je sufinansiran iz programa Evropske unije za prava, jednakost i državljanstvo“.

U Grčkoj ga sprovode ActionAid i Nacionalni entar za društvena istraživanja, u Italiji ActionAid, u Mađarskoj Otlalom Sport Ašociation, u Srbiji Football Friends. Svi u saradnji sa Street footballworld u Nemačkoj i Meliša Network u Grčkoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.