U trendu

FŠ pisao UEFA: Srbima na KiM ugroženo pravo na rad i bavljenje sportom

BEOGRAD – Fudbalski savez Srbije (FŠ) obratio se danas Evropskoj fudbalskoj uniji (UEFA) povodom novonastale situacije i zabrane vlasti u Prištini za organizovanje takmičenja na teritoriji Kosova i Metohije.

Fudbalski savez Srbije obratio se UEFA pismom sa oznakom „HITNO“, adresirano je na predsednika Aleksendar Čeferina i genralnog sekretara Teodora Teodoridisa, a potpisali su ga predsednik Dragan Džajić i generalni sekretar Jovan Šurbatović.

„Poštovani gospodine Čeferin, sa velikom zabrinutošću obaveštavamo vas da privremene institucije u Prištini, proteklih dana sprovode nelegalne i nehumane pritiske na fudbalske klubove koji imaju sedište u autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija, čiji su članovi (fudbaleri i rukovodstvo) srpske nacionalnosti. Privremene instutucije u Prištini zastrašuju fudbalere i sportske radnike srpske nacionalnosti na taj način što im zabranjuju da treniraju na svojim stadionima i da organizuju takmičenja lokalnog karaktera“, navodi se u pismu.

Te pretnje su takve prirode da je fudbalerima, trenerima i rukovodstvu fudbalskih klubova ugroženo, kako ljudsko pravo na rad, tako i pravo na bavljenje fudbalskim sportom i sloboda udruživanja u sportske klubove, dodaju iz FŠ.

„Članovima fudbalskih klubova sa Kosova i Metohije, preti se hapšenjem i zatvorskim kaznama, ako nastave sa procesom treninga i takmičenja u lokalnim ligaškim fudbalskim takmičenjima. Takva prakse suprotna je Evropskoj sportskoj povelji Saveta Evrope, a predstavlja i kršenje odredbi Konvencije Ujedinjenih nacija o osnovnim ljudskim pravima i slobodama“.

Molimo Vas da se svojim autoritetom i autoritetom funkcije koju obavljate, zauzmete da se opisana praksa prekine. Molimo Vas za pomoć pošto na vreme želimo da izbegnemo eskalaciju problema i eskalaciju eventualnog nasilja koje može biti isprovocirano i izazvano nelegalnim potezima privremenih institucija u Prištini. ističu iz FŠ.

„Fudbalski savez Srbije konstantno prati razvoj događaja i uvek će stajati uz svoje sunarodnike na Kosovu i Metohiji. Nećemo odustati od zalaganja i primene svih legalnih sredstava kojima možemo da zaštitimo pravo fudbalera srpske nacionalnosti da treniraju i bave se fudbalskim sportom u lokalnoj zajednici“, zaključuje se u pismu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar