Godišnjica smrti legendarnog Bore Stankovića

BEOGRAD – Danas se navršila godina od smrti legendarnog Bore Stankovića, počasnog predsednik Košarkaškog saveza Srbije i počasnog generalnog sekretara Svetske košarkaške federacije (FIBA).

Stanković preminuo je 20. marta 2020. godine u Beogradu u 95. godini, a čelnici Košarkaškog saveza Srbije prilikom godišnjeg pomena odali počast Stankoviću i položili venac jednoj od najvećih ličnosti u istoriji srpske i svetske košarke.

Stanković je jedan od osnivača košarkaškog kluba Crvena zvezda, reprezentativac Jugoslavije i čovek koji je postigao prvi koš u istoriji svetskih prvenstava.

Stanković je rođen u Bihaću, a u Beogradu je diplomirao veterinu.

Sa Zvezdom je osvojio tri šampionske titule, a potom je igrao i za beogradski Železničar i Partizan.

Za reprezentaciju Jugoslavije igrao je na Svetskom prvenstvu u Buenos Ajresu.

Nakon igračke karijere, Stanković je trenirao ekipu Partizana, a potom OKK Beograd, sa kojim je osvojio četiri prvenstva Jugoslavije.

Sa italijanskim Oransodom je osvojio prvenstvo Italije.

Generalni sekretar Svetske košarkaške federacije (FIBA) bio je od 1976. do 2002. godine, bio je i član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Nikada pre njega Srbija i Jugoslavija nisu imale tako uticajnog funkcionera, a ostaće upamćeno kako je 1995. godine „izmislio“ kvalifikacije sa Evropsko prvenstvo u Atini i omogućio reprezentaciji da se posle sankcija vrati na veliku scenu i osvoji istorijsko zlato.

U Košarkašku kuću slavnih uveden je 1991. godine, a u FIBA kuću slavnih 2007. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.