U trendu

Habuš: Maraton opet ponos Beograđana i cele Srbije

BEOGRAD – Beogradski maraton, najmasovniji i najveći sportski događaj u ovom delu Evrope, ponovo je dobio status manifestacije od izuzetnog značaja za Grad, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije.

Ujedno, organizatori BGD maratona, najavili su da žele dominantnu ulogu u regionu i jednu od vodećih na kontinentu.

Na konferenciji za medije u Skupštini grada novi gradski sekretar za omladinu i sport Nikola Penić istakao je da je na jučerasanjoj sednici Skupštine Maraton stao uz rame sa manifestacijama kao što su BITEF, BELEF i FEST i kao čovek iz sveta atletike obećao maksimalnu podršku.

„Brojka od 36 trka govori koliko je maratonski pokret pojačan i značajan, plus sve prateć trke koje ima. Maraton će od Grada imati jaku podršku, želja nam je da neke trke, kao „Trka kroz istoriju“ budu vraćene, a radujemo se i „Ženskoj trci“ za vikend“, izjavio je Penić.

Direktor BGD maratona Darko Habuš zahvalio se prethodnicima koji su gradili maraton i naglasio da maraton pripada Beograđanima i Srbiji i da je želja da dan trke bude istinski praznik sporta u glavnom gradu.

„Maraton pripada svima nama, nije to moje ili nečije preduzeće. Dan BGD maratona je uvek praznik sporta i želimo da vratimo taj osećaj. Promenila se struktura i želimo da vratimo malo poljuljano poverenje Beograđanima kroz osećaj ponosa. Želimo da na dan trke nije akcenat na zatvorenim ulicama, nego da svi uživamo u zdravom načinu života i tome što je 20.000 ljudi na ulicama“, istakao je Habuš.

Prvi cilj nam je da budemo lideri u regionu, naglasio je Habuš.

„Među trkačima kruži priča da je Ljubljana najbolje organizovani maraton u regionu. Ok, ako je tako, prvi cilj je da njih prestignemo. Siguran sam da Beograd to može, a onda u narednih pet godina budemo među pet najboljih u Evropi, ne obećavamo masovnost, nego u organizacionom smislu“.

Habuš je naveo da se „kuća zida od temelja“ i posebno izdvojio saradnju sa tri institucije.

„Možemo da se pohvalimo da za partnere imamo sveto trojstvo – Republiku Srbiju, Ministarstvo omladine i sporta i ministarstvo turizma sa kojima imamo potpisan memorandum o razumevanju, Grad Beograd koji nas je proglasio događajem od posebnog značaja i Srpski atletski savez. Znate da se ranije dešavalo da imamo i dva maratona, a sada radimo zajedno na razvoju srednjih i drugih pruga. Naredne godine na našoj trci biće ujedno državno i Balkansko prvenstvo u polumaratonu i maratonu, organizovaćemo Kongres Evropske atletike i mnogo još drugih zajedničkih projekata“

Takođe, grad Beograd je istakao kandidaturu za Expo 2027, a mi smo ponosni jer smo deo kandidature, a možda budemo i presudni faktor jer je 36. BGD maraton u aprilu, a odluka u junu, istakao je Habuš.

„Kako bismo kreirali modernu sportsku organizaciju, a u cilju samoodrživog poslovanja, fokus ćemo staviti na razvijanje komercijalnog aspekta poslovanja. Ovaj aspekt sa jedne strane podrazumeva odabir partnera na duge staze, minimalno od tri do pet godina koji prepoznaju našu energiju i žele da rastu zajedno sa nama. Partnere koji će biti naši prijatelji koji se ne bore samo za veličinu kvadrata na kapiji nego za što bolju aktivaciju tokom cele godine, a na zadovoljstvo i svih naših učesnika“.

Sa druge strane radimo na novom sajtu koji će predstavljati digitalnu transformaciju i koji će olakšati prijave, popuste za studente, porodice i godišnje prijave sa učešcbem na više naših trka, naveo je on.

„Takođe, u saradnji sa Sava osiguranjem osiguraćemo svakog učesnjika trke, a mogubibda otkrijem da od 1. januara naš tehnički partner biće kompanija „Najki“ i trakči će dobiti najkvalitetnije učesničke pakete opreme“, poručio je prvi čovek BGD maratona i naglasio društvenu odgovornost i saradnju sa Savezom osoba sa invaliditom i najavio saradnju sa Specijalnom olimpijadom i UNHCR-om.

Priznati umetnik i najnagrađivaniji dizajner sa ovih prostora Slavimir Stojanović – Futro predstavio je ideju koja stoji iza redizajniranog vizuelnog identiteta Beogradskog maratona.

„Vizuelni identitet je baziran na suštini maratona kao vrhunskog dostignuća ljudskog tela i duha koji živi prema maksimi „Uvek više“, zahtevajući više od sebe, od drugih, od života“, rekao je Stojanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar