Hrvatska zbog kukastog krsta kažnjena oduzimanjem boda i sa 100.000 evra

ZAGREB, 23. jula 2015. (Beta) – Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (Uefa) kaznila je danas Hrvatsku oduzimanjem jednog boda u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine, sa dve utakmice bez prisustva publike, a Fudbalski savez (HNS) sa 100.000 evra, saopštili su HNS i Uefa.

“Zbog ‘rasističkog ponašanja’ kako stoji u odluci Disciplinske komisije, HNS je dobio izuzetno tešku kaznu, najtežu u svojoj istoriji“, saopštio je HNS na svom sajtu povodom kazne zbog slučaja „svastika“.

Uefa je takođe odredila da Hrvatska dve naredne utakmice u evropskim takmičenjima igra bez prisustva publike, kao i da preostale utakmice u kvalifikacijama na domaćem terenu ne može da igra na stadionu Poljud u Splitu. Hrvatskoj je na svom terenu preostao duel sa Bugarskom.

Hrvatska tako kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016. godine nastavlja sa 13 umesto osvojenih 14 bodova, ali uprkos tome ostaje prvoplasirana ekipa u grupi H.

U saopštenju se ističe da je ova kazna nastavak teških kazni zbog ponašanja huligana.

Hrvatska je kažnjena zbog kukastog krsta na terenu stadiona Poljud tokom utakmice sa Italijom (1:1) u kvalifikacijama, 12. juna. Policija još nije pronašla odgovorne za taj incident.

Hrvatska je zbog nereda huligana na utakmici Italija – Hrvatska bila kažnjena zatvaranjem jedne tribine i novčanom kaznom od 80.000 evra, a zbog rasističkog ponašanja na meču sa Norveškom igranjem pred praznim stadionom i 55.000 evra.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović uputio je ranije pismo predsedniku Uefe Mišelu Platiniju u kojem je izrazio zabrinutost za sudbinu hrvatske fudbalske reprezentacije tokom disciplinskog postupka i apelovao na manju kaznu.

U medijima se pominjala mogućnost da Hrvatska bude kažnjena izbacivanjem iz nastavka takmičenja ili oduzimanjem šest bodova.

U saopštenju Uefe navodi se da Hrvatska ima pravo na žalbu tri dana od dana slanja obrazloženja odluke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.