U trendu

I FIFA pregovara o izvlačenju fudbalera iz Avganistana

CIRIH – Međunarodna fudbalska federacija FIFA, saopštila je da pregovara o „izuzetno teškoj“ evakuaciji fudbalera i ostalih sportista iz Avganistana nakon što su talibani preuzeli vlast 15. avgusta, javlja Rojters.

„Predsednik FIFA (Đani Infantino) i generalni sekretar (Fatma Samura) pažljivo prate situaciju i neumorno razgovaraju sa vladama i relevantnim organizacijama kako bi izvukli iz Avganistana osobe koje su u riziku“, naveo je portparol FIFA.

Portparol je dodao da rukovodstvo FIFA se „lično angažuje u pregovorima oko kompleksne evakuacije fudbalera i ostalih sportista“.

Prošle nedelje, bivši kadetski reprezentativac Avganistana Zaki Anvari poginuo je kada je pokušao da pobegne američkim vojnim avionom iz Kabula.

Ranije ove nedelje, Australija je evakuisala više od 50 avganistanskih sportistkinja.

U akciju izvlačenja fudbalera uključena je i nezavisna organizacija kojom rukovode fudbaleri, FIFPRO, navodeći da je takođe duboko uključena u napore da se iz Avganistana izvuku sportisti, a usput su i zahvalili Australiji za pomoć oko avganistanskih sportistkinja.

Bivši kapiten ženskog avganistanskog fudbalskog tima, Halida Popal, apelovala je na fudbalerke da obrišu naloge na društvenim mrežama i da spale svoju sportksu opremu sada kada je zemlja ponovo u rukama talibana.

Popal je rekla za Rojters da su militanti ubili, silovali ili kamenovali žene u prošlosti i da su fudbalerke uplašene za ono što bi moglo da usledi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.