U trendu

Ivana Španović spremna za Šangaj

Ivana Španović je danas, zajedno sa trenerom Goranom Obradovićem, odletela za Šangaj na prvi miting Dijamantske lige na čijem se programu nalazi skok u dalj u ženskoj konkurenciji. U subotu naša rekorderka prvi put ove godine takmičiće se na otvorenom, ali trenera Obradovića to ne brine.

– Mi smo odradili sve što je bilo potrebno i sve do Evropskog prvenstva u Amsterdamu će se pripremati samo kroz takmičenja. Posle idemo na specijalne pripreme za Olimpijske igre. Kao i poslednje dve godine pripremaćemo se u Portorožu, jer nema razloga da menjamo ono što je dobro – objašnjava Obradović.

Na pitanje da li je video listu prijavljenih za takmičenje u Šangaju Obradović je lakonski odgovorio:

– Jesam, ali videli su je i oni… Ivana je dva puta nastupila u Šangaju, poslednji put 2014. kada je s 6,85 bila druga iza Okagbare…

Na mitingu u Šangaju Ivana Španović je debitovala 2012. godine, dakle pre njenog trofejnog niza na velikim takmičenjima započetog 2013. i tada je bila šesta s 6,37 m. Naravno, takav scenario, odavno je izbačen iz tandema novosadske Vojvodine Španović – Obradović. Na svim takmičenjima, bez obzira na njihov značaj, cilj im je pobeda i što bolji rezultat.

Deset imena je na startnoj listi Dijamantske lige u Šangaju, a predvodi ih Amerikanka Tijana Bartoleta, koja je trijumfovala prošle godine na svetskom prvenstvu u Pekingu s 7,14 m, postignutih u poslednjoj seriji. Lične rekorda na otvorenom duže od sedam metara imaju još Nemica Zostene Mogenara (7,04), Amerikanka Dženaj Delouč (7,03) i Ivana Španović 7,02 m koje je preskočila prošle godine na Dijamantskoj ligi u Cirihu.

Ove zime naša najbolja atletičarka nadmašila je taj rezultat u dvorani preskočivši 7,07 metera i nagovestila da će u olimpijskoj sezoni njeni skokovi biti još duži.

Od deset učesnica subotnjeg nadmetanja samo četiri je već skakalo ove sezone, ali njihovi rezultati nisu za divljenje. Deloučova, inače četvrta na Svetskom prvenstvu u dvorani u Portlandu (6,89), preskočila je samo 6,64 m, Njena zemljakinja Fanmi Džimo 6,63, Kineskinja Ćiaoling Ću samo 6,45, a najbolji rezultat od učesnica Dijamantske lige u Šangaju ima Kanađanka Kristabel Neti s 6,66 metara. Zbog toga može se očekivati da borbu za tri prva mesta vode svetska šampionka na otvorenom Tijana Bartoleta, svetska vicešampionka u dvorani Ivana Španović i trećeplasirana sa svetskog prvenstva u dvorani Lorena Judžen, (lični rekord na otvorenom 6,92, u dvorani 6,93) koja se već takmičila ove sezone ali uz nedozvoljeno jak vetar pa joj rezultati nisu priznati (najduži 6,82 m uz vetar + 3,5 metra u sekundi u leđa).

Naša rekorderka po Obradovićevim rečima potpuno je spremna za takmičenje, a ona je to potvrdila i na društvenim mrežama – „Nestrpljivo iščekujem početak sezone, biće uzbudljivo” (Fejsbuk) i „Biće mnogo ljudi koji će nas bodriti. Podrška navijača nam zaista mnogo znači” (Tviter).

(Ž. B, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.