Japan neće kineske vakcine za svoje sportiste na Olimpijadi

TOKIO – Japan se ne slaže sa odlukom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da prihvati kinesku ponudu za obezbeđivanje vakcina protiv Kovid 19 za učesnike ovogodišnjih Letnjih olimpijskih igara u Tokiju i Zimskih olimpijskih igara u Pekingu sledeće godine, prenosi AP.

Agencija navodi da je mnistarka u vladi Japana zadužena za organizaciju Olimpijade Tamajo Marukava rekla danas da MOK nije konsultovao Japan o kineskim vakcinama i da ih japanski sportisti neće uzimati, jer nisu odobrene za upotrebu u toj zemlji.

„Preduzimamo sveobuhvatne mere protiv zaraznih bolesti u pripremi igara u Tokiju kako bismo omogućili učešće bez vakcinacije. Nema promene u našem stavu da vakcinacije neće biti uslov“, rekla je Marukava, prenosi AP.

Agencija navodi da je predsednik MOK Tomas Bah najavio u četvrtak dogovor sa Kinom o vakcinama koji je iznenadio deo međunarodne zajednice, jer dolazi u trenutku kada se Kina suočava sa sve većim pritiskom zbog premeštanja najmanje milion muslimanskih Ujgura, koje je nekoliko vlada i organizacija za ljudska prava označilo kao „genocid“.

MOK, međutim, naglašava da je sportsko telo i da se neće mešati u unutrašnja pitanja u Kini.

MOK je takođe saopštio da neće zahtevati od sportista da se vakcinišu, već da ih samo podstiče na imunizaciju, a takođe je potvrđeno da će MOK platiti vakcine, ali nisu precizirani količina ili troškovi takve nabavke, prenosi AP.

„MOK će se potruditi da što više učesnika Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Japan stigne ovog leta sa primljenom vakcinom“, rekao je Bah, navodi agencija.

AP prenosi da oko 80 odsto Japanaca po nedavnim anketama smatra da bi Olimpijske igre trebalo odložiti ili otkazati, a gotovo isto toliko njih ne želi dolazak navijača iz inostranstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.