U trendu

Jedan od najboljih na svetu završio samo osnovnu školu: ‘Roditelji me gnjave zbog toga’

Večne su polemike o tome da li je bolji Ronaldo ili Mesi, ali kada je reč o golmanima, oni sami su odlučili koje na vrhu. Očekivano, Đanluiđi Bufon proglašen je najboljim golmanom svih vremena u izboru koji je La Gazzetta dello Sport sprovela među 18 poznatih čuvara mreže iz 18 zemalja.

U njihovom izboru nije bilo previše nagađanja. Najviše glasova, sedam, dobila je Juventusova legenda. – Điđi je neverovatan. Uvek mi je bio uzor, ne samo na terenu zbog fantastičnih refleksa nego i zbog svoga karaktera – rekao je golman nemačke fudbalske reprezentacije i Bajerna, Manuel Nojer, prenosi Večernji list.

Đanluiđi Bufon, koji će 28. januara napuniti 43 godine, dolazi iz sportske porodice. Njegova majka Marija Stela Mazoko bila je višestruka državna prvakinja u bacanju kugle i diska, a otac Adrijano bio je dizač tegova. Stric Dante Anđelo Mazoko bio je profesionalni košarkaš, a sestre Guendalina i Veronika trenirale su odbojku. Sa samo šest godina roditelji su malenog Điđija upisali u fudbalsku školu Canaletto di La Spezia gde je započeo kao vezni igrač. Zbog povreda obojice golmana u njegovoj ekipi, kasnije je stao među stative. Postao je golman jer je njegov heroj bio bivši kamerunski golman Tomas N’Kono kojeg je gledao na Svetskom prvenstvu 1982. godine, kao i na Svetskom prvenstvu 1990.

Zanimljivo, po njemu je svog prvog sina (rođenog 2007. godine), a njegov drugi sin, Dejvid Li (rođen 2009.), ime je dobio je u čast pevača benda Van Halen, Dejvida Li Rota. Njih dvojicu dobio je s bivšom suprugom, češkom manekenkom Alenom Šeredovom. Od nje se razveo 2014., nakon tri godine braka. Bufon je dobio i trećeg sina Leopolda Matiju (rođen 2016.), s novom partnerkom, TV voditeljkom Ilarijom D’Amico.

Italijanski golman je 2013. otkrio da je patio od napada depresije tokom sezone 2003./04. zbog loše igre Juventusa. U to je vreme posećivao i psihologa, ali je odbio da uzima lekove i terapiju, a depresiju je pobedio pre odlaska na Euro 2004.

Da ima “zanimljiv” život potkrepljuje i činjenica da je 2000. rizikovao četvorogodišnju zatvorsku kaznu zbog falsifikovanja diplome srednje škole kako bi se upisao na Pravni fakultet na univerzitetu u Parmi, a 2006. bio je optužen za klađenje na utakmice Serije A što je u opasnost dovelo njegovo mesto u italijanskoj reprezentaciji uoči SP-a. On je formalno ispitan, a kasnije je oslobođen svih optužbi.

Osim u fudbal, Điđi je zaljubljenik i u vino. Godine 2017. lansirao je sopstvenu marku Buffon#1.

U nekoliko je intervjua otkrio još nekoliko zanimljivosti iz svog života:

– Kao mladić imao sam osećaj da sam neuništiv. Radio sam šta sam hteo, s 20 godina sam bukvalno ludovao. Napravio sam mnogo gluposti, ali sam odbijao drogu. Već sa 17 godina znao sam da kažem “ne” kada bi mi neko ponudio drogu. Najdalje što sam s tim otišao bilo je to što sam kao klinac jednom prilikom povukao nekoliko dimova džointa. Sećam se oblaka dima koji bi obavijao navijače, ali taj dim nije bio od pirotehnike, već od 200 džointa upaljenih u isto vreme – priča Điđi.

Profesionalnu fudbalsku karijeru započeo je u Parmi 1995. godine. A nakon što je uspešno pomogao Italiji u kvalifikacijama za Evropsko fudbalsko prvenstvo 2000., godine 2001. prešao je iz Parme u Juventus za 48,5 miliona evra, čime postaje najskuplje plaćeni golman na svetu. Bufon je na golu Parme branio 220 puta. Za Staru damu odigrao je ukupno 677 utakmica, a za PSG-u 25.

– Najvažnije za golmana je osećaj sigurnosti koji prenosi na druge igrače. Morate pokazati sigurnost bez obzira na to kako se zapravo osećate. Čak i ako niste sigurni u sebe, potrebno je da drugi veruju da kontrolišete situaciju, da mogu da se oslone na vas. Nervozni golman znači i nervoznu ekipu – opisao je Bufon svojevremeno svoju golmansku ulogu.

Kada su rekordi u pitanju, tokom SP-a 2006. primio je samo dva gola na putu Italije do titule prvaka, od toga je jedan bio autogol njegova saigrača Kristiana Zakarda, a drugi mu je dao Zinedin Zidan iz kaznenog udarca.

Nijedan igrač u Serije A nije osvojio toliko titula kao Bufon. Njegovih deset titula prvaka Italije čine ga rekorderom.

A šta su mu planovi kada se najzad penzioniše.

– Kada završim karijeru, godinu dana biću samo s porodicom. A onda ću se vratiti u srednju školu i napokon je završiti jer me roditelji zbog toga gnjave već 30 godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.