U trendu

Jevrosimović: Uradili smo nemoguće, priznati smo u atletici

BEOGRAD – Mi smo najmanja zemlja koja je ikada dobila priliku da bude domaćin Svetskog dvoranskog prvenstva, što znači da smo priznati u tom sportu, rekao je predsednik Srpskog atletskog saveza Veselin Jevrosimović gostujući na K1 televiziji.

Beograd i Štark Arena od 18. do 20. marta biće domaćini Svetskog dvoransko prvenstva u atletici.

„Dolaze svi najveći atletičari planete. Armand Duplantis, svetski rekorder u skoku s motkom, Jusuf Hasan… Tri olimpijska šampiona, tri evropska šampiona, desetine atletičara koji su u vrhu svetske liste. Od 1450 atletičara dolazi i preko 10.000 ljudi koji ih prate. Dolaze i atletičari iz Australije. Kod nas ista pravila važe za sve, pa i za njih. Mi ćemo pokazati da smo mnogo bolji nego oni“, rekao je Jevrosimović za K1 televiziju.

Kada je u pitanju sankcija za ruske sportiste od strane MOK-a, Jevrosimović objašnjava da su ruski atletičari pod sankcijama još od 2015. godine i da se oni svakako ne bi takmičili u glavnom gradu Srbije, ali da je novina to što ni beloruski atletičari neće biti u mogućnosti da učestvuju u Beogradu.

„Pripreme za Svetsko prvenstvo su totalno u senci rusko-ukrajinskog sukoba. Ruski atletičari su pod sankcijama od 2015. godine i oni se po tom osnovu ne bi takmičili u Beogradu. Ono što je novo, jeste da beloruski atletičari neće moći da se takmiče. Ukrajinci iz Evrope dolaze, ne zna se još ko će moći da izađe iz Ukrajine kako bi došao u Beograd. Mi smo protiv sankcija sportistima, ali moramo da poštujemo odluke“,kaže Jevorsimović.

Predsednik SAS-a je istakao da javnost može da očekuje medalje od Ivane Vulete, nekada Španović, u disciplini skok udalj, kao i od Armina Sinančevića koji se takmiči u disciplini bacanje kugle.

„Ne bih licitirao rezultatima, ali definitivno ono što možemo da očekujemo je od Ivane Vulete i Armina Sinančevića. Od njih možemo da očekujemo medalje. Ako ostali urade najbolje što mogu i daju maksimum svojih kapaciteta, mislim da mogu doći do iznenađenja“, dodao je.

Srpska atletika je 2010. godine, kako kaže Jevrosimović, bila „na kolenima“, sa samo dva stadiona sa atletskom stazom i niti jednim serfitikovanim od strane Svetske atletske federacije, dok je sada situacija mnogo drugačija.

„To je tradicija koju smo uspeli da vratimo. Pre 12 godina kada sam došao na čelo Saveza, zatekao sam atletiku na kolenima, imali smo dva atletska stadiona, stadione Partizana i Zvezde, koji nisu bili sertifikovani. Mi smo uz pomoć države izgradili preko 30 stadiona sa atletskim stazama. Želim da se zahvalim predsedniku, Vladi Srbije, Ministarstvu omladine i sporta i OKS-a. Uspeli smo dosta da odradimo na infrastrukturi, imamo tri atletske dvorane, još pet-šest stadiona su u izgradnji. Omogućili smo atletici, koja je bazični sport, da ima sve mogućnosti. Atletika je sport koji se diže više decenija, imate preko 20 disciplina i svaka disciplina je maltene kao poseban sport“, rekao je Jevrosimović.

Koliko Svetska atletska federacija veruje Srbiji dovoljno govori činjenica da je naša zemlja najmanja koja je ikada dobila čast da organizuje tako veliki događaj.

„Mi smo najmanja zemlja koja je ikada dobila priliku da bude domaćin Svetskog dvoranskog prvenstva, što znači da smo priznati u tom sportu. Pokazali smo da možemo da uradimo i nemoguće, nemoguće je što smo dobili Evropsko prvenstvo 2017. godine, a onda i Svetsko prvenstvo u dvorani“, rekao je Jevrosimović.

„Pokazali smo da možemo da dovedemo veliko takmičenje, sada je samo stvar odluke da li ćemo graditi atletski stadion, koji bi trebalo da bude hram atletike, a koji će moći da zadovolji sve potrebe Svetskog prvenstva na otvorenom“.

Medalje za najbolje učesnike Svetskog dvoranskog prvenstva u Beogradu izrađene su u tradicionalnom obliku, sa motivima grada Beograda.

„Išli smo sa tradicionalnim oblikom medalje. Ona je okrugla, nismo išli na posebne dizajne. Retro stil, pomešan sa našim etno stilom i svi koji su videli medalje su oduševljeni. Ja se nadam da će neka od tih medalja ostati i kod nas. Motiv medalja je Beograd“, rekao je Jevrosimović.

Zbog kovid mera, u „Štark Areni“ će moći da se nađe „samo“ 8.000 navijača, ali će u svakom trenutk u dvorani biti preko 20.000 ljudi, napomenuo je Jevrosimović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.