U trendu

Jokić proglašen za najkorisnijeg igrača NBA lige ove sezone

Košarkaš Denvera Nikola Jokić proglašen je u noći između srede i četvrtka za najkorisnijeg igrača (MVP) NBA lige, treći put u poslednje četiri sezone.

Srpski centar je u regularnom delu sezone u proseku postizao 26,4 poena, uz 12,4 skoka i devet asistencija po utakmici.

Jokić je u glasanju dobio 79 od 99 prvih mesta, a ove sezone bio je 10. po broju postignutih poena, četvrti po skokovima i treći po asistencijama i postao tek deveti igrač u istoriji lige koji je trofej MVP osvajao najmanje tri puta.

Drugi u izboru bio je košarkaš Oklahome Šej Gildžes-Aleksander, a treći Luka Dončić iz Dalasa.

Jokić je dobio ukupno 926 poena, Gildžes-Aleksander 640, a Dončić 566 poena.

On je postao tek drugi igrač u istoriji lige koji je u jednoj sezoni postigao najmanje 2.000 poena, imao 900 skokova i 700 asistencija, posle Oskara Robertsona kome je to pošlo za rukom u sezoni 1961/1962.

„Sve počinje sa saigračima. Bez njih, ja nisam ništa. Bez njih, ja ne mogu da uradim ništa. Treneri, igrači, organizacija, medicinski tim, treneri u stručnom štabu… Bez njih ne mogu biti ono što jesam. Neki kažu da je ovo nagrada za najboljeg igrača najboljeg tima, ali za mene je ovo nagrada za najkorisnijeg igrača bez kojeg ekipa ne može da igra“, rekao je Jokić, koji je devetu sezonu u najjačoj ligi sveta.

Jokić se pojavio u majici sa likom srpskog trenera Dejana Milojevića koji je preminuo u januaru od srčanog udara.

„Da budem iskren, ovu majicu nosim skoro svaki dan, pogotovo kada sam na treninzima. Deki je bio momak koji mi je dao slobodu. Pokazao mi je kako bi trebalo da radim stvari, kako da se ponašam, treniram… Verovao mi je i jedno što mogu da kažem je – hvala“, naveo je Jokić.

Najviše MVP trofeja ima Karim Abdul Džabar – šest, posle njega su Bil Rasel i Majkl Džordan sa po pet, Vilt Čemberlen i Lebron Džejms sa po četiri i Mozes Meloun, Leri Bird i Medžik Džonson sa po tri trofeja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.