U trendu

Jović i Đurišić: Poziv u reprezentaciju ostvarenje sna

BEOGRAD – Mladi košarkaši Mege Nikola Jović i Nikola Đurišić izjavili su da su sa oduševljenjem dočekali poziv u seniorski tim Srbije.

Na prvom spisku koji je selektor Svetislav Pešic objavio za novembarski ciklus kvalifikacija za Mundobasket 2023. godine protiv Letonije i Belgije nalaze se dvojica tinejdžera, koji nisu bili ni rođeni kada je u Pešić osvojio titulu prvaka sveta u Indijanapolisu 2002. godine.

Jović je ovog leta napunio 18 godina, a Đurišić će tek sledeće godine postati punoletan.

„Kada sam počeo da treniram košarku san mi je bio da igram u reprezentaciji. Oduševljavao sam se Milošem Teodosićem, obožavao sam da ga gledam i on mi je na neki način bio uzor, heroj mog detinjstva. Nadam se da ću imati priliku da ga upoznam, a mogućnost da sa njim budem u istom timu za mene je nestvarna“, rekao je Jović.

Njegov imenjak ističe da je bio prijatno iznenađen kada je video da se nalazi na spisku selektora.

„Bio je to šok za mene, onaj najpozitivniji mogući. Naći se na spisku sa takvim košarkaškim imenima mi zaista mnogo znači, a posebno jer je poziv stigao od takvog trenera kao što je Svetislav Pešić. Igrati za reprezentaciju je nešto najbolje što može da se desi jednom sportisti. Znam koliko je to važno, jer je i moja mama bila reprezentativka u odbojci (prim.aut Vesna Čitaković Đurišić) i zato ću ako mi se ukaže šansa dati sve od sebe da opravdam očekivanja“, ispričao je Đurišić.

I Jović i Đurišić su još prošle takmičarske godine debitovali u seniorskom timu Mege, a ove sezone dobili su mnogo značajnije uloge, a o tome svedoči i statistika po kojoj Jović na terenu prosečeno provede 27, a Đurišić 15 minuta.

„Veoma sam zadovoljan u Megi koja je idealna sredina za razvoj mladih igrača. Dobijam mnogo prostora u igri i iskustvo koje skupljam je dragoceno. Treneri u stručnom štabu mi mnogo pomažu. Greške su sastavni deo igre, pogotovo kada ste mlad igrač, a u Megi i kada grešim, ja dobijam priliku da te greške i ispravim, a to je neophodna podrška svakom mladom igraču kome nije lako da se adaptira na prelasku iz juniorske u seniorsku konkurenciju. Imam dosta oscilacija i na tome moram mnogo da radim“, kaže Jović.

Đurišić ističe da imaju vrhunske slove za rad i da im je trener Vladimir Jovanović mnogo posvećen.

„Pomogao mi je da shvatim košarku na drugaciji način, da se ona igra na oba kraja terena. Veliku zahvalnost dugujemo klubu, jer ovaj poziv u nacionalni tim je posledica sistemskog rada i šanse koja se mladim igračima ukazuje u Megi. Bez obzira na to koliko smo talentovani, da nismo dobili dovoljno prostora u igri, ne bismo ni mogli da budemo na oku selektoru Pešiću“, objasnio je Đurišić.

Mega je i ove sezone ubedljivo najmlađi tim u regionu, a Jović, Đurišić i ostali su u osam dosadašnjih kola upisali tri pobede.

„Imamo velike ciljeve i želimo da se borimo za plasman medu šest najboljih ekipa u ABA ligi što obezbeđuje učešće u doigravanju. Regionalno takmičenje ove godine je zaista kvalitetno, sa pregršt odličnih igrača i privilegija je za nas mlade da imamo mogućnost da se nadigravamo sa njima jer posle tako jakih utakmica svi mi postajemo bolji“, zaključio je Đurišić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.