U trendu

Kamp Jelene Arunović: Jedinstven metod treninga za 24 dece

BEOGRAD – Jedan od najboljih trenera u streljaštvu Jelena Arunović pokrenula je jedinstvenu trenažnu metodologiju preciznosti i zajedno sa prijateljima iz Streljačkog kluba „Valjevo 1880“ krenula sa realizacijom projekta kampa „Zajedničkih letnjih priprema“ sa fokusom na mladim sportistima.

Specifičnost ovog kampa se ogleda u tome što će 24 talentovane dece iz šest klubova: Kikinda, Akademac, Policajac, Olimpik, Gornji Milanovac i Valjevo prvi put početnu fazu rada za nastupajuću sezonu sprovesti u okruženju koje je potpuno atipično za streljački sport.

„Fokus će biti na vežbama koje su specifične za strelce i koje dugoročno utiču na razvoj preciznosti u streljačkom sportu. Ceo koncept rada osmišljen je sa Nikolom Jankovićem, streljačkim trenerom, koji je i licencirani UEFA fudbaski trener, a sa željom da dobru praksu iz drugih sportova modelujemo i prilagodimo našem sportu. Ovo je na neki način avangarda za streljački sport, jer nikada pre nije sprovođena i teorijska priprema strelaca. Uverena sam u ispravnost ovog pristupa i u efikasnost ovog načina rada što ćemo nadamo se i dokazati u praksi“, izjavila je Arunović Tanjugu.

Ona je sa svojom takmičarkom i rođenom sestrom Zoranom u proteklih 10 godina osvojila 50 medalja na velikim takmičenjima u olimpijskim disciplinama, a na kampu će biti primenjen identičan pristup radu, adekvatno prilagođen nivou polaznika kampa.

„Ovakav način rada trebalo bi da omogući da oni spremniji dođu u streljanu i krenu sa streljačkim treninzima. Svedok sam loše prakse da se odmah krene sa streljačkim treninzima, to daje sliku kolebljive preciznosti i tu nema konstantnosti. Kamp će imati izražen edukativan karakter i ispuniće sve preduslove da sa dovoljnim predznanjem o značaju rada van streljane uđu u specifičan streljački trening, što bi u znatnoj meri trebalo da podigne njihov kvalitet u kasnijim fazama razvoja“, naglašava Arunović.

Ovako inovativan pripstup streljačkom sportu posledica su Jelenine premanentne razmene iskustva i konstatnog stručnog usavršavanja koji su neophodni za postizanje vrhunskih rezultata.

„Evidentno je da sam iskoristila priliku, pa uz svog sportistu sam rasla i ja kao trener. Uz to bila sam okružena ljudima koji su vezali nauku i sport, teoriju i praksu. Iza mene su brojni razgovori sa istaknutim i veoma uspešnim trenerima iz drugih sportova, na čije sam treninge i išla u želji da vidim kako najbolji od najboljih vladaju terenima i borilištima. Želim da istaknem i ulogu profesora sa Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, gde sam na studijama, a posebno decenijsku saradnju sa uvaženim prof. dr Vladimirom Koprivicom. Njihovo ogromno teorijsko znanje pomoglo mi je da na pravi način kanališem i uobličim svoje ideje“.

Treninge na kampu vodiće diplomirani profesori sporta i fizičkog vaspitanja Brankica Zarić i Vladimir Krstekanić, a Jelena Arunović posebno je ponosna na svestranost koja će biti u prvom planu.

„Planirana su predavanja o značaju obrazovanja, zaštite od nasilja na internetu, ali i opšta edukacija o dopingu, prvoj pomoći, kao i o bogatom istorijskom nasleđu valjevskog kraja“, zaključila je Arunović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.