Karl Luis

Luis Frederik Karlton (Lewis Frederick Carlton), jedan od najvećih sportista sveta, rođen je u Birmingtonu, u Americi, 1961. godine. Atletikom se bavio od detinjstva, a profesionalnu karijeru započeo je na Hjustonskom univerzitetu, 1979. godine.

Legenda svetske atletike postao je na Olimpijadi 1982. godine, kada je osvojio četiri zlatne medalje – u disciplinama trčanje na 100 metara, trčanje na 200 metara, skok u dalj i štafeta četiri puta 100 metara. Svoju dominaciju atletskim disciplinama nastavio je na Olimpijadi 1988. godine, kada je osvojio zlatne medalje u disciplinama trčanje na 100 metara i skok u dalj. Te godine, zlatnu medalju dobio je tek pošto je Ben Džonson, koji je pobedio u trci na 100 metara, diskvalifikovan zbog upotrebe doping sredstava.

Poslednju olimpijsku medalju u karijeri osvojio je 1992. godine, pomalo neočekivano, u disciplini skok u dalj. Pored ovih medalja, osvojio je i niz zlatnih medalja u pomenutim disciplinama na važnim atletskim mitinzima. Više puta je obarao svetske rekorde, najviše u trčanju na 100 metara i u skoku u dalj.

Mnogima je u sećanju ostala 1996. godina, kada je na Olimpijadi osvojio srebrnu medalju u skoku u dalj posle maratonske borbe sa Pauelom: tada je svetski rekord u pomenutoj disciplini dva puta oboren u roku od samo deset minuta, dok prethodni svetski rekord nije bio obaran više od deset godina.

Privatni život Karla Luisa ostao je nepoznanica za javnost. Nikada ni u jednim novinama nije spominjan nijedan član njegove porodice, sem majke, kojoj je posvećivao osvojene medalje. Kada je bio na vrhuncu karijere, često je svojim nastupima u medijima uspešno gradio harizmatičnu ličnost, što je i ostao do kraja karijere. Danas se rekreativno bavi atletikom i trenira manje atletske klubove u Americi. Njegovo ime ostalo je u svetskoj sportskoj istoriji kao jedno od najvećih sportskih imena na svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.