U trendu

Kipčoge odbranio olimpijsko zlato u maratonu

Kenijski atletičar Eliud Kipčoge osvojio je danas zlatnu medalju u maratonu na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Pet godina posle Rija, Kipčoge je ponovo slavio u maratonu koji je održan u Saporou. On je stazu od 42 kilometra i 195 metara pretrčao za dva sata, osam minuta i 38 sekundi.

Ovaj 36-godišnji Kenijac je današnjom pobedom potvrdio status jednog od najvećih maratonaca u istoriji, a takodje je i vlasnik svetskog rekorda koji iznosi dva sata, jedan minut i 39 sekundi koji je postavio u Berlinu 2018. godine.

Kipčoge je treći atletičar koji je dva puta zaredom pobedio na olimpijskom maratonu, posle Etiopljanina Abebe Bikile (1960. i 1964) i Valdemara Cerpinskog iz Istočne Nemačke (1976. i 1980).

Ovo mu je četvrta olimpijska medalja, pošto je na Igrama 2004. osvojio bronzu na 5.000 metara, kao i srebro u istoj disciplini četiri godine kasnije.

U teškim vremenskim uslovima, na temperaturi koja se popela do 29 stepeni i vlažnosti od oko 80 procenata, Kipčoge se odvojio na 30. kilometru nakon čega više niko nije mogao da mu uskrati pobedu.

Srebrnu medalju osvojio je Holandjanin Abdi Nageje s vremenom 2:09:58, dok je treći kroz cilj posle dva sata i deset minuta prošao Belgijanac Bašir Abdi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.