U trendu

Komninos: Prioritet moraju da budu nacionalne lige

NIŽNJI NOVGOROD – Izvršni direktor FIBA Lige šampiona Patrik Komninos izjavio je danas da četiri evropska klupska takmičenja koja se igraju predstavljaju ozbiljan problem i da je to duplo više od onoga što bi trebalo da se igra na Starom kontinentu.

Na konferenciji za novinare u Nižnjem Novgorodu, uoči sutrašnjeg finala Lige šampiona u kojem se sastaju Pinar Karšijaka i Burgos, Komninos je rekao da je ovo takmičenje pokrenuto pre pet godina sa idejom da se promeni reljef evropske košarke.

„FIBA i nacionalne košarkaške lige su investirali mnogo da bi mogle da pokrenu ovu diskusiju o promeni košarkaškog okruženja. To je svesno urađeno sa dugoročnom vizijom u saradnji sa federacijama, ligama i klubovima kako bi se napravio održiv model. Nemoguće je da kompletna vrednost košarke na tržištu bude ispod 100 miliona evra“, poručio je Komninos.

On je, govoreći o teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se nalazi najveći broj najuspešnijih i najjačih evropskih klubova, rekao da živimo u paradoksalnom okruženju u evropskoj košarci.

„To nije konvencionalna biznis atmosfera kada vidimo da najbolji evroligaški klubovi godišnje gube milione. Ovo je veštački naduvano okruženje gde fudbalski klubovi sa lakoćom prebacuju novac košarkaškim sektorima kako bi se osvajale titule. Vlasnici su spremni na ludosti koje ne ispunjavaju biznis principe. I to je za pohvalu – sve dok bude trajalo“, rekao je on.

Komninos je predstavio model finansijskog funkcionisanja kojim se predviđa takmičenje pod pokroviteljstvom FIBA kako bi se pomoglo klubovima u Evropi.

„Naš princip je da ponudimo okruženje koje omogućava klubovima da rastu, a ako su uspešni da dobiju i prihode koji su važni za budžete. Investicije koje imamo nisu namenjene bacanju para na sto da bi se privukli klubovi. Mi razvijamo šansu da klubovi sami prave prihode“, objasnio je Komninos.

Prvi operativac Lige šampiona je naglasio da fokus klubova moraju da budu nacionalne lige.

„Svi oni se tu razvijaju, tu se daje šansa mladima. Jer, u košarkaškom eko-sistemu neophodna je linija produkcije gde mladi ulaze u seniorske timove. Evropsko takmičenje bi trebalo da bude šlag na tortu, da donosi samo benefite, a ne troškove. Da bude nagrada za ono što je urađeno u domaćim ligama. To sve vreme pokušavamo da uradimo“, rekao je Komninos .

On je potvrdio da je Liga šampiona u aktivnim kontaktima sa Igokeom koja je u ovom takmičenju predstavljala region.

„Video sam da je Igokea zabeležila prvu pobedu u plej-ofu ABA lige i to protiv Crvene zvezde i čestitam im na tome. U kontaktu smo sa Igokeom kao i sa desetinama klubova iz Evrope dok planiramo narednu sezonu. Ne možemo još ništa da odlučujemo, jer čekamo završetak domaćih takmičenja. Sa Igokeom, kao i drugim klubovima, izgradili smo odnose koji opravdavaju naš pristup“, zaključio je Komninos.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar