U trendu

Košarkaški šampioni pozivaju na proslavu godišnjice uspeha

Članovi šampionske generacije iz Atine 1995. pozvali su danas građane da u četvrtak dođu na proslavu 20. godišnjice osvajanja košarkaškog Evropskog prvenstva u Grčkoj.

Proslava će početi u četvrtak u 20.00 ispred Skupštine Beograda, a na čuvenoj terasi će se pojaviti svi reprezentativci koji su učestvovali u osvajanju zlatne medalje.

Tadašnji selektor Dušan Ivković rekao je da mu je bila čast što je predvodio tu ekipu i pozvao navijače da dođu u što većem broju.

„To je bila izuzetna generacija koja je uspela da osvoji prvenstvo. Velika pobeda prepuna emocija. Tada je i zaživeo balkon, doček je bio kao iz bajke, nezaboravan. To su bili verovatno najbolji igrači koje sam ikada trenirao. Bila mi je čast da radim sa takvom generacijom, bez ikakvih uslova“, rekao je Ivković na konferenciji za novinare u Beogradu.

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije je 2. jula 1995. postala šampion Evrope, posle čega je dočekalo više od 100 hiljada ljudi u Beogradu.

„To je bio izliv najvećih emocija koje su mogle da budu u jednoj zemlji“, istakao je Ivković.

Jugoslavija je u finalu pobedila Litvaniju, a osim sportskog rivala, za protivnika je imala i publiku, s obzirom na to da je cela hala u Atini navijala protiv Ivkovićevog tima.

„Na prvenstvu se dešavalo mnogo čudnih stvari, došlo je do mučne situacije da se celo gledalište totalno neočekivano okrenulo protiv nas u finalu. To je bila izmanipulisana publika, ne grčki narod. Dobili smo nebrojano telegrama izvinjenja zbog toga. Ne bih želeo da posle 20 godina govorim protiv naših velikih prijatelja, koji sada preživljavaju nešto slično, imaju problema u zemlji“, kazao je Ivković.

Reprezentaciji je kontinentalni šampionat u Grčkoj bio prvi posle četiri godine, pošto je država bila pod sankcijama. Ivković je istakao da je tada bilo veoma teško održati kontinuitet ekipi.

„Obično smo se skupljali u Grčkoj, igrali utakmice pod imenom „ol star selekcija“, razne novogodišnje turnire… Održavali smo kontinuitet koliko smo mogli i održali zajedništvo, što je bilo najvažnije“, naveo je on.

Ivković je istakao da je imao „veliku sreću da je vodio taj tim“.

Prema njegovim rečima, najteži momenat u karijeri bio mu je kada je igračima trebalo da saopšti da neće igrati na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine.

Tadašnji kapiten Jugoslavije Žarko Paspalj rekao je da je ta ekipa bila uvek spremna i nastrojena za velike rezultate.

„Neću da budem preskroman, bili smo fantastična generacija. Ta generacija je sankcijama doživela najteži udarac, jer nam je zbog sankcija oduzeto mnogo medalja. 1995. smo prvi put shvatili koliko je ljudima nedostajao uspeh kao taj što se desio u Atini“, rekao je Paspalj.

Član generacije, sada potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije, Dejan Tomašević kazao je da su se svi tadašnji reprezentativci odazvali pozivu, kao i to da će na balkonu biti i Nataša Kovačević.

„Njen primer je podsticaj, koliko i svih ovih igrača. Ide se napred bez obzira na jednu izgubljenu bitku“, kazao je Tomašević.

Ivković, Paspalj i Tomašević su pozdravili žensku košarkašku reprezentaciju Srbije, koja je u nedelju osvojila Evropsko prvenstvo.

Konferenciji su prisustvovale selektorka Marina Maljković, kapiten Milica Dabović, kao i najbolja igračica šampionata Ana Dabović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar