U trendu

Kvalifikacioni olimpijski turnir i definitivno u Beogradu

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Dragan Djilas izjavio je danas da će Olimpijski kvalifikacioni turnir definitivno biti održan u julu u Beogradu.

„Definitivno je sigurno da će se od 4. do 9. jula u Beogradu održati kvalifikacioni turnir, kako je bilo i ranije planirano. Prihvaćen je naš stav i suspenzija Fiba Evropa, koja je važila za kvalifikacije i Olimpijske igre, stavljena je van snage. Fiba će i dalje pratiti dešavanja i to će imati uticaja na Evropsko prvenstvo. Očekujem da će doći do rešenja i da neće biti sankcija ni za klubove ni za saveze“, rekao je Djilas na konferenciji za novinare.

Djilas je naveo da će Olimpijski kvalifikacioni turnir biti najveće košarkaško takmičenje u Srbiji u poslednjih deset godina, ali i u narednih nekoliko godina.

„Želimo da se kvalifikujemo na Olimpijske igre i postanemo jedna od samo pet zemalja, ne računajući domaćina (Brazil), koja će imati predstavnike u muškoj i ženskoj konkurenciji“, rekao je Djilas.

On je naveo da postoje dobre šanse da košarkaš San Antonija Boban Marjanović zaigra na kvalifikacionom turniru.

„Važno je da svi koji su na selektorovom spisku izraze želju da igraju, bez obzira u kom su klubu. Marjanović ima poseban status jer San Antonio tek od 1. jula može da mu ponudi ugovor. Razgovarali smo sa njegovim menadžerima i pregovori idu u dobrom smeru i blizu smo rešenja kako ćemo regulisati njegovo osiguranje. Selekor je razgovarao sa njim i Marjanović želi da igra.  Mnogi evropski savezi imaju takvih problema, Francuzi imaju petoricu NBA igrača a samo Nikolas Batum želi da igra“, rekao je on.

Olimpijski kvalifikiacioni turnir održaće se od 4. do 9. jula u Beogradskoj areni.

Košarkaška reprezentacija Srbija igraće u Grupi A sa Angolom i Portorikom a u Grupi B su Japan, Češka i Letonija.

Djilas je rekao da se na nedavnom sastanku FIBA „u kritičkom tonu“ obratio učesnicima, ali da je odluka o organizaciji kvalifikacionih turnira bila velika i važna. Predsednik KSS dodao je da je na sastanku osim sukoba na relaciji Fiba – Evroliga, bilo reči i o finansijama, ženskoj košarci i problemima sa NBA ligom.

„Suspenzije 14 saveza su jedan od problema, pošto za neke zemlje važi jedno pravilo a za neke drugo. NBA raste iz dana u dan i tretira Evropu kao polaznu bazu, gde se igrači kratko zadržavaju i odlaze u SAD. Bilo je reči i o tome što je Češkoj dodeljeno EP za žene 2017. godine, a ne Srbiji kao evropskom prvaku. Izneli smo svoj stav i o finansijama, na primer, evropski prvak za osvajanje titule ne dobije ništa, a u fudbalu najmanje pet-šest miliona evra. Trebalo bi pobedniku dati barem 10 odsto. Tu je i problem sa odlascima mladih igrača, pošto iz Srbije godišnje ode oko 30, starosti 14, 15 godina“, rekao je on.

Govoreći o sukobu Fibe i Evrolige, Djilas je rekao da će ako se ne postigne dogovor, evropska košarka biti ugrožena.

„Ako ne dodje do dogovora, to će biti katastrofa za sve. Prvo će Fiba održati sastanak u Briselu, a onda će se sastati sa Evroligom. Biće problema zbog evroligaške koncepcije o Evroligi i Evrokupu, ako Turci i Italijani budu igrali Fiba takmičenje. Olimpijski komitet je poništio dogovor španske lige i Evrolige. Zašto neki klubovi da imaju garantovano mesto u Evroligi? Ako Armani ne bude prvak Italije, svakako će igrati u Evroligi. Najlogičnije je da se spoje Fibino takmičenje i Evrokup i da se poveća broj učesnika“, rekao je Djilas.

Direktor Olimpijskog kvalifikacionog turnira Andrija Kleut rekao je da je do sada prodato 3.000 karata za finale.

„Prodaja karata počela je pre dvadesetak dana, a već je prodato 3.000 karata za finale, što je iznenadjujuće. Sada kada je i zvanično da će Beograd biti domaćin, očekujem da će karte biti rasprodate. Za polufinale i grupnu fazu je nešto manje interesovanje“, rekao je Kleut.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.