U trendu

Lari Berd

Legenda najjače američke košarkaške lige, Lari Berd, rođen je u Indijani 1956. godine. Košarkom je počeo da se bavi u srednjoj školi, a pažnju na sebe skrenuo je na državnom univerzitetu u Indijani. Mnogobrojni menadžeri NBA lige pratili su njegove igre i rezultat je bio „draftovanje“ od strane kluba Boston Celtics-a. Otac mu je Rus, a majka Škotlanđanka. Roditelji su mu se razveli kada je imao 12 godina, a posle razvoda je živeo sa majkom.

Karijeru u najjačoj košarkaškoj ligi sveta započeo je 1980. godine. Za manje od šest meseci postao je glavna zvezda popularnih Seltiksa. Kao lider tima, do kraja svoje karijere donosio je velike uspehe klubu iz Bostona. Najveći uspesi krunisani su titulama 1981, 1984. i 1986. godine. Od 1984. do 1986. godine, Lari je bio zvanično najkorisniji igrač u NBA ligi.

Posle 12 uspešnih sezona, povlači se iz profesionalnog bavljenja košarkom. Karijeru je završio nastupom u nacionalnom, tada još uvek Dream timu, 1992. godine na Olimpijskim igrama.

Ponovo se vraća u NBA ligu 1997. godine, ali ovog puta kao trener. Od tada do danas je trener kluba Indiana Pacers, tima iz njegovog rodnog grada. Tokom pet godina pokazao je da je na klupi gotovo podjednako uspešan kao i nekada na parketu. Njegov dres, legendarna „zelena trideset trojka“, nalazi se u NBA muzeju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.