Legenda o Maradoni zauvek će živeti u Napulju

Bivši predsednik fudbalskog kluba Napoli Korado Ferlaino rekao je danas da je Dijego Maradona godinama predstavljao duh grada Napulja.

Legendarni fudbaler Dijego Maradona umro je danas od srčanog udara u 60. godini. Mnogi tuguju zbog smrti legendarnog fudbalera, kako u Argentini tako i u Napulju, gde je Maradona igrao od 1984. do 1991. godine i postao legenda kluba.

On se smatra jednim od najboljih igrača svih vremena, a u Napulju i više od toga. Predvodio je Napoli do jedine dve titule u Seriji A, 1987. i 1990. godine, razbudio je pobednički duh navijača i približio grad i klub Milanu i Torinu.

„Maradona nije bio samo igrač. On je godinama predstavljao duh Napulja“, rekao je bivši predsednik Napolija Korado Ferlaino, koji je bio vlasnik kluba kada je Maradona za njega igrao.

Po objavljivanju vesti o smrti Maradone, hiljade Napolitanaca izašlo je na ulice da upale sveće i odaju mu počast. Mnogi od njih stajali su pored murala sa njegovim likom, obučeni u plave dresove sa brojem 10.

Gradonačelnik Napulja Luidji De Magistris odmah je predložio da stadion San Paolo dobije ime po legendarnom Argentincu. On je naredio da svetla na stadionu budu uključena preko noći.

„Maradona je Napoli. Svima je poznata strast prema njemu ovde. Maradona je ujedinio Napolitance širom sveta, kao i navijače ostalih ekipa. Danas svi Napolitanci grle njegovu porodicu, svesni da tom zagrljaju nikad neće biti kraja. Zato što je to bila prava ljubav. Velika ljubav“, naveo je De Magistris.

Za sedam godina u Napoliju, Maradona je osvojio i Kup Uefa 1989. godine. On je u Napulju navodno postao i zavisnik od kokaina.

„Da, on je takodje bio i kontroverzan čovek. Ali, za nas Maradona je onaj zbog koga su Napulj i Napolitanci sanjali, svojom genijalnošću, jedinstvenošću, dao nam je sreću. Mnogi su svoje sinove nazvali Dijego, jer je uspeo da iskupi grad koji je često bio meta predrasuda i diskriminacije“, naveo je De Magistris.

Od Maradone se oprostio i ministar sporta Vinčenco Spadafora, koji je iz Napulja. 

„On je bio više od šampiona. Bio je fudbalski genije, prava zvezda. Predstavljao je neponovljive snove i nade za stanovnike mog grada. Napulj večeras plače“, rekao je ministar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.