U trendu

Legendarni jugoslovenski sportista u velikim dugovima, sud mu prodaje kuću

Proslavljeni slovenački i jugoslovenski skijaš Bojan Križaj (64) u velikim je finansijskim problemima te je primoran da proda kuću kako bi izmirio dugove.

A dugovi su poprilični – 1,7 miliona evra. Zbog toga je sud odlučio da na “doboš” ide Križajeva kuća u gradu Tržiču blizu granice s Austrijom, prenosi Večernji list.

Kuća ima 711 kvadrata, a nalazi se na parceli od 19 hiljada kvadrata na kojoj su još bazen, teniski teren…

Početna cena biće milion evra. Križaj je kuću iznajmljivao za 9.500 evra mesečno.

Slovenac Križaj je 1980. godine slavio u slalomu u Vengenu što je bilo prvi put u istoriji da je neko iz bivše Jugoslavije osvojio prvo mesto u trci Svetskog kupa.

Njegov je trijumf izazvao totalnu euforiju na ulicama brojnih gradova, a Križaj je do kraja vrlo bogate 12-godišnje karijere nanizao još sedam trijumfa u Svetskom kupu, a 1986./1987. osvojio i slalomski globus.

Križaju je kao vrsnom reprezentativcu tada pripala i čast da u ime sportista položi zastavu tokom otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu (bilo je to 8. februara 1984. godine), međutim do medalje ipak nije stigao.

U slalomu je bio sedmi, u veleslalomu deveti, ali je stvar spasio Jure Franko. Skijaš rođen u Novog Gorici u veleslalomu je u cilj stigao kao drugi te je tako Jugoslaviji doneo prvu skijašku medalju na Zimskim olimpijskim igrama.

Slovenac je karijeru završio 1988. u austrijskom Salbahu, a potom se odao biznisu. Uvozio je jedno austrijsko pivo, radio kao savetnik za skijaške proizvode Elana, međutim penjanje u poslovnom svetu nije mu išlo ni izbliza tako uspešno kao jurnjava niz strmine.

Firma Sortitus u Hrvatskoj mu je takođe propala, a bolje sreće nije imao ni sa stočnim kompleksom nadomak Kopra.

Križajeve loše investicije došle su na naplatu pa će se sada čovek kojem se divila Jugoslavija ostati bez kuće, na ulici kako bi se vratili dugovi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar